COLŢUL JURIDIC. Întârzierea şi somaţia de plată

COLŢUL JURIDIC. Întârzierea şi somaţia de plată
Anterior intrării în vigoare a noului Cod de procedura civilă, orgonanţa de guvern nr. 5/2001 privind somaţia de plată şi OUG 119/2007 privind combaterea întârzierii la plată în materie comercială erau normele legale care conţineau proceduri de recuperare cu celeritate a unor tipuri de creanţe.

Noul Cod de procedura civilă abrogă ambele prevederi legale şi aduce câteva noutăţi, printre acestea numărându-se procedura cererilor de valoare redusă şi ordonanţa de plată.  Ambele proceduri reprezintă modalităţi simplificate şi urgenţe de recuperare a creanţelor restante, dar alegerea procedurii care se potriveşte cel mai bine situaţiei sau nevoilor sale revine creditorului.
De aceea, acesta trebuie să cunoască avantajele şi dezavantajele fiecărei proceduri şi să acţioneze în cunoştiinţă de cauza.
 
Domeniu de aplicare

Analizând procedura privind cererile de valoare redusă în paralel cu procedura ordonanţei de plata, se observă că părţile nu se numesc creditor şi debitor în procedura cererilor de valoare redusă, nu se vorbeşte de creanţă sau de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească orice creanţă şi anume să fie certă, lichidă şi exigibilă.

Singura concluzie care se poate trage este că legiuitorul nu a vrut să limiteze această procedură doar la creanţe sau doar la calitatea părţilor de creditor şi debitor, prin urmare este o
procedură teoretic aplicabilă şi altor litigii decât cele care au ca obiect o creanţă.  Procedura ordonanţei de plata are aplicabilitate limitată la creanţe, la sume de bani, dar raporturile juridice din care pot derivă aceste creanţe sunt variate, fiind extinsă sfera prevăzută iniţial de legiuitor prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 119/2007.
 
Valoarea sumei ce poate fi recuperată prin procedurile speciale diferă la cele două proceduri speciale. În timp ce procedura cererilor de valoare redusă instituie o valoare limită de 10.000 lei, ordonanţă de plata nu limitează această valoare. Din această cauza poate diferi şi instanţa competentă să judece cererea. Procedura cererilor de valoare redusă va fi totdeauna de competenţa judecătoriei, în virtutea valorii limita impuse de legiuitor. Ordonanţă de plata poate fi însă şi de competenţa tribunalului.
 
Procedura prealabilă

În procedura cererilor de valoare redusă, în considerentele valorii scăzute a obiectului cererii, nu este prevăzută o etapă prealabilă introducerii acţiunii în instanţa.  Pentru procedura ordonanţei de plata, este obligatorie somarea debitorului anterior sesizării instanţei de către creditor.
 
Întâmpinare

În cadrul procedurii cererilor de valoare redusă, întâmpinarea se depune în 30 de zile de la primirea cererii formulate de către reclamant şi este opţională, neafectând pretenţiile reclamantului.  Întâmpinarea se comunică reclamantului.
 
În cazul ordonanţei de plată, întâmpinarea se depune cu cel puţin trei zile înainte de primul termen, iar nedepunerea întâmpinării poate duce la imposibilitatea debitorului de a formula apărări sau a depune probe, iar sancţiunea pentru nedepunerea în termen este tot decăderea, ca şi în cazul procedurii privind cererile de valoare redusă.
 
În procedura ordonanţei de plată, întâmpinarea nu se comunica creditorului.  Totodată, nedepunerea întâmpinării poate îndreptăţi instanţa să considere că prin nedepunere debitorul recunoaşte pretenţiile creditorului.

Marius COLTUC

Cabinet de avocat Coltuc

Comenteaza