Cu PLAGIATUL în instanţă... la Sălaj. Reacţia rectorului Daniel David după ce ministrul Bode a dat UBB în judecată

Cu PLAGIATUL în instanţă... la Sălaj. Reacţia rectorului Daniel David după ce ministrul Bode a dat UBB în judecată
| Foto: Nicu Cherciu

Ministrul de Interne, Lucian Bode a dat în judecată UBB la Tribunalul Sălaj. Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat că universitatea va finaliza în curând analiza tezei de doctorat a ministrului Bode, suspectat de plagiat.

Ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat de publicația pressone.ro.

Instanța, din județul Splaj, de unde provine ministrul, a fixat pentru 17 ianuarie primul termen de judecare al dosarului care are ca obiect „suspendare executare act administrativ Hotărârea nr. 10/13.12.2022 emisă de Universitatea Babeş-Bolyai-Comisia de etică”. Ministrul cere în instanță, prin intermediul casei de avocatură care îl reprezintă, suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.

Daniel David se declară „surprins” de acțiunea judiciară întreprinsă de ministrul de Interne, care a chemat în judecată UBB la Tribunalul Sălaj, potrivit PressOne, în încercarea de a bloca un verdict iminent de plagiat. Ministrul cere în instanță suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.

Rectorul universității clujene spune că, în prezent, reprezentanții universității sunt în curs de finalizare a analizei, în Comisie fiind cooptați și experți internaționali. „Analiza e asemănătoare cu cea din prima etapă, doar că lucrurile sesizate sunt mai multe. Vom vedea ce se confirmă și trimitem concluziile mai departe, la CNATDCU, dar și la Comisia Națională de Etică. Analiza va fi gata în scurt timp”, a declarat rectorul Daniel David, pentru UBB.

Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a declarat că decizia ministrului Bode de a ataca în instanță cea de-a doua analiză a universității este surprinzătoare. „Am fost un pic mirat, dar mergem înainte. Ne vom continua analiza separat de cursul procesului, unde colegii din departamentul juridic ne vor reprezenta poziția”, a adăugat el.

UBB nu va analiza nici de această dată toată lucrarea, ci doar aspectele sesizate după raportul primei expertize. Prezența de această dată în comisie și a unor experți internaționali este doar pentru a elimina suspiciuni de lipsă de imparțialitate, potrivit rectorilor.

„Acum avem și experți internaționali, ca să eliminăm haloul de neînțelegere din spațiul public, dar procedura e exact la fel. Vom înainta raportul CNATDCU și de această dată îl vom trimite probabil și Comisiei Naționale de Etică”, a declarat Daniel David citat de romania.europalibera.org.

Comenteaza