Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea primită de denunţătorul lui Coldea, trimis în judecată de Parchetul European condus de Laura Kovesi

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea primită de denunţătorul lui Coldea, trimis în judecată de Parchetul European condus de Laura Kovesi

Curtea de Apel Cluj a decis miercuri anularea condamnării de patru ani de închisoare primite de Cătălin Hideg, om de afaceri și administrator al companiei Sanimed International, într-un dosar vizând o fraudă de peste trei milioane de euro cu fonduri europene.

Decizia instanței este definitivă și presupune rejudecarea dosarului de către Tribunalul Cluj.

Este vorba despre primul dosar instrumentat în România de Parchetul European (EPPO), instituție condusă de Laura Codruța Kövesi. În februarie 2024, Tribunalul București l-a condamnat pe Hideg la patru ani de închisoare cu executare pentru folosirea de documente false și spălare de bani. Totodată, afaceristul fusese obligat să restituie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de aproximativ 14,4 milioane de lei.

Ulterior, dosarul a fost trimis în apel la Curtea de Apel București, dar a fost strămutat, prin decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, la Curtea de Apel Cluj. Instanța din Cluj a desființat integral hotărârea Tribunalului București, dispunând rejudecarea cauzei de la zero. Măsurile asigurătorii asupra bunurilor inculpaților rămân valabile până la concurența sumei prejudiciului estimat, potrivit deciziei citate de Agerpres.

Potrivit anchetatorilor Parchetului European, Cătălin Hideg, în colaborare cu Raluca Ortensia Aelenei – reprezentanta unei firme din Spania – ar fi utilizat documente false și declarații inexacte pentru a accesa fonduri europene destinate dezvoltării centrului de cercetare RECUMED, în domeniul recuperării medicale. Între 2018 și 2020, aceștia ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro.

EPPO susține că procesul de atribuire a contractelor a fost simulat prin prezentarea unor oferte fictive și documente false privind eligibilitatea companiei spaniole. Ulterior, banii au fost transferați prin mai multe firme din Cipru și Portugalia, revenind în cele din urmă în România prin emiterea unor facturi fictive. Procurorii susțin că valoarea reală a echipamentelor achiziționate era de patru ori mai mică decât cea declarată în proiect.

Raluca Ortensia Aelenei a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu EPPO și a primit o pedeapsă cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut publicului larg în timpul pandemiei de COVID-19, după ce o firmă deținută de el, cu obiect principal de activitate în domeniul alimentar și al băuturilor alcoolice, a vândut statului român peste 1,7 milioane de măști la prețuri ridicate. De asemenea, Hideg este cunoscut și pentru că i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă.

Comenteaza