Danileț avertizează: "Sunt unii care vor să taie accesul presei la dosare și în sălile de judecată"
- Scris de Ziua de Cluj
- 10 Iun 2019, 11:19
- Justiţie
- Ascultă știrea
Judecătorul clujean Cristi Danileț atrage atenția asupra unui articol din proiectul noului ghid al Consiliului Superior al Magistraturii care ar urma să restricționeze accesul presei la dosare și în sălile de judecată.
"Sunt unii care vor să taie accesul presei la dosare și în sălile de judecată. Iată mai jos propunerea halucinantă din proiectul pentru noul ghid al CSM privind relațiile cu presa:
Art. 39 - Principiul de bază este ca şedinţele să fie accesibile tuturor, inclusiv presei, însă instanţa va aprecia, acolo unde este cazul, dacă accesul publicului în sala de judecată trebuie restricţionat sau interzis. Preşedintele completului poate să instituie interdicţii sau să impună restricţii care ţin de specificul cauzei deduse judecăţii.
Factorii ce pot juca un rol în decizia de a restricționa sau interzice accesul în sala de judecată sunt: dreptul părților din proces la respectarea vieții private și de familie; păstrarea ordinii publice în instanță; securitatea națională; natura cauzei judecate (litigiu penal, civil sau administrativ); dreptul la un proces echitabil; prezumția de nevinovăție; influențarea părților prin prezența mass-media, în mod special a presei audiovizuale; interesul funcționării normale a justiției; autoritatea, independența și imparțialitatea judecătorului", a scris judecătorul pe Facebook.
Acesta propune o "reformă adevărată în privința transparenței justiției în sala de judecată'' prin transmiterea online a proceselor, așa cum se întâmplă și în Statele Unite și în Marea Britanie.
"În condițiile în care tehnologia digitală ne invadează viața, noi suntem încă la purtat hârtii în dosare și prin birouri. Vreți reformă adevărată în privința transparenței justiției în sala de judecată? Atunci regula trebuie să fie: toate procesele se transmit online, printr-un sistem de patru camere video în fiecare sală de judecată, care preiau semnalul și îl transmit publicului prin internet. Se practică în SUA și în Marea Britanie. Haideți să mergem spre viitor!", îndeamnă Danileț.