Judecătorul Curții de Apel Ploiești care a suspendat hotărârea CCR privind anularea alegerilor riscă sancţiuni pentru "rea-credință" sau "gravă neglijență"
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 07:12
- Justiţie
- Ascultă știrea

Un judecătordin Ploiești a provocat joi o adevărată criză electorală, prin decizia privind suspendarea hotărârii CCR de anularea a alegerilor din decembrie 2024, deși hotărârile CCR nu pot fi anulate.
Judecătorul Alexandru Vasile a dat joi o hotărâre privind suspendarea hotărârii CCR de anularea a alegerilor din decembrie 2024. Acesta este magistrat la secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Curții de Apel Ploiești. În trecut, Vasile a fost judecător la Tribunalul Prahova, iar între 2013 și 2017 a fost detașat inclusiv la Ministerul Justiției, notează adevarul.ro, care citează hotnews.ro.
Judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de a anula alegerile prezidențiale luată la 6 decembrie 2024, după ce ar fi acceptat o plângere de la o persoană fizică. Potrivit deciziei publicate pe portalul Ministerului Justiției, decizia nu este definitivă, iar CCR are drept de recurs în 5 zile de la pronunțare.
”Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024.
Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de recurs în 5 zile de la pronunţare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.04.2025”, se arată în comunicatul Curții de Apel Galați.
Radu Marinescu, ministrul Justiției, a explicat joi faptul că deciziile Curții Constituționale (CCR) nu pot fi anulate sau suspendate, conform legii, făcând referire la hotărârea Curții de Apel Ploiești de a suspenda decizia CCR privind anularea alegerilor. „Alegerile merg mai departe pentru că actele administrative ale guvernului nu au fost suspendate sau anulate”, a spus ministrul Marinescu, citat de adevarul.ro.
Magistratul Alexandru Vasile riscă sancţiuni dacă se dovedeşre că a acţionat cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica posibila săvârșire a unei abateri disciplinare de către judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploieşti, scrie dcnews.ro.
În eventualitatea în care se va constata că magistratul a acționat cu rea-credință sau gravă neglijență, acesta poate fi sancționat, potrivit aceleiași legi, cu una dintre următoarele sancțiuni disciplinare, în funcție de gravitatea faptei:
a) avertismentul;
b) diminuarea indemnizației de încadrare brute lunare cu până la 25% pe o perioadă de până la un an;
c) mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la un an la trei ani la o altă instanță sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;
d) retrogradarea în grad profesional;
e) suspendarea din funcție pe o perioadă de până la 6 luni;
f) excluderea din magistratură.
Sancțiunile sunt aplicate de către secția corespunzătoare a CSM, în baza unei proceduri disciplinare, iar acestea se radiază automat după 3 ani de la executare, dacă nu survine o nouă abatere.