News alert Flagrant DNA Cluj la Suceava: Vicepreședintele Consiliului Județean, săltat în timp ce primea 40.000 de euro mită de la un constructor de drumuri

Flagrant DNA Cluj la Suceava: Vicepreședintele Consiliului Județean, săltat în timp ce primea 40.000 de euro mită de la un constructor de drumuri
| Foto: suceava-smartpress.ro

Procurorii clujeni l-au prins astăzi în flagrant pe Silviu Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava (PNL), în timp ce primea mită 40.000 de euro mită de la un om de afaceri.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj îl cercetează penal pe Siviu Crețu, vicepreședintele liberal al Consiliului Județean (CJ) Suceava, pe care îl acuză de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

DNA susține că, "la începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp".

În plus, anchetatorii spun că, în perioada 16 - 29 martie 2022, Silviu Crețu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a unui alt contract încheiat de firma acestuia cu CJ Suceava, pentru care Crețu avea atribuții de verificare.

Astăzi, procurorii DNA Cluj au organizat un flagrant tocmai în sediul CJ Suceava, unde Siviu Creșu ar fi încasat de la omul de afaceri mita în valoare de 40.000.

"Suspectului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", mai transmite DNA.

Denunțătorul și, totodată, cel care a dat mita este, potrivit strictsecret.ro, omul de afaceri Vasile Rîpan, iar compania în cauză este Autotehnorom, deţinută în pro­por­ţii egale de omul de afaceri și de firma Opera­tional Autoleasing. La rândul ei, Opera­tional Autoleasing este deţinută de Ion Vasile Rîpan şi de Liliana Rita Rîpan, potri­vit informaţiilor disponibile pe platforma de analiză a companiilor Confidas.ro, citate de ZF.

Familia Rîpan a trecut, în 2019, printr-o adevărată tragedie. Fiica lor, Gabriela Rîpan, studentă la Managament la UBB Cluj, a decedat într-un accident în mașina pe care o primise cadou la majorat. La volan se afla, însă, prietenul ei.

Conform poliţiştilor clujeni, un tânăr de 19 ani, din Florești, în timp ce conducea autovehiculul pe Drumul Național nr. 1 - E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, spre Cluj-Napoca, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. Astfel, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale. În urma impactului, conducătorul auto a fost rănit grav, iar tânăra pasageră (Gabriela Rîpan - n.red.) a decedat.

Comenteaza