Leurda, alimentul-medicament al primăverii. La ce boli ajută și cum te scapă de kilogramele în plus
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Mar 2025, 14:04
- Life
- Ascultă știrea

Datorită numeroaselor sale efecte benefice asupra organismului, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei”.
Leurda, cunoscută și ca usturoi sălbatic, este folosită ca plantă medicinală din cele mai vechi timpuri. Au fost găsite însemnări istorice conform cărora această plantă a fost folosită pentru a trata anumite probleme digestive sau transformată în cataplasme pentru răni infectate.
În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată “Planta mileniului trei” ca urmare a proprietăților sale care s-au dovedit benefice pentru sănătate.
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Conform studiilor, extractul de frunze de leurdă are puternice efecte antiinflamatorii, are un efect detoxifiant asupra organismului uman și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol și la inhibarea agregării trombocitelor, ceea ce ar putea contribui la prevenirea formarii cheagurilor de sânge.
Totodată, această plantă s-a dovedit benefic și pentru a inhiba proliferarea anumitor celule canceroase, inclusiv cele specifice cancerului de sân, pulmonar și de colon, dar și a limfomului și neuroblastomului.
Leurda este deseori recomandată și ca stimulent digestiv și poate contribui la reechilibrarea florei intestinale.
Printre beneficiile leurdei se numără și utilizarea să externă pentru a grăbi vindecarea rănilor și a ajuta la tratarea afecțiunilor dermatologice cronice precum acneea.
Cura cu leurdă
Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.
Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron.
Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare.
Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Slăbește cu leurdă
Leurda este și un bun diuretic și depurativ, ceea ce o face să fie un ingredient perfect în cura de slăbire, precum și pentru o detoxifiere de primăvară.
Dieta cu leurdă presupune consumarea unui suc, care provoacă corpul să ardă mai rapid caloriile și ajută ca acestea să nu fie depuse. Pentru acest smoothie ai nevoie de:
- 2 sfecle roșii mici
- 1 ceașcă lapte de soia sau lapte de migdale
- 1 avocado copt
- 5 frunze spanac
- 10 frunze leurdă
- 10 grame semințe de chia
Amestecă toate ingredientele într-un blender și pasează bine. Consumă smoothie-ul la micul dejun și într-o lună de zile te poate ajuta să dai jos în jur de 5 kilograme.