113 ani de la scufundarea Titanicului / Cum a fost relatată tragedia "oraşului plutitor" în ziarele românești

113 ani de la scufundarea Titanicului / Cum a fost relatată tragedia "oraşului plutitor" în ziarele românești
| Foto: https://adt.arcanum.com - via hotnews.ro

Pe 14 aprilie se împlinesc 113 ani de la scufundarea legendarului R.M.S. Titanic – un eveniment care, chiar și după mai bine de un secol, continuă să captiveze imaginația lumii întregi. 

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, o noapte rece, undeva în Atlanticul de Nord, Titanicul, cea mai mare mașinărie mobilă creată de om până atunci, se ciocnește cu „un sloi de gheață” cum îi spunea presa vremii, și se scufundă. La nici cinci zile de la plecarea în călătoria sa inaugurală, transatlantică. Era simbolul non plus ultra al invincibilității omului, apogeul tehnologic al modernității. Eroare. Natura a năruit acest vis, această aroganță, în câteva ore. Se spune că este momentul în care Belle Époque a devenit istorie. Dincolo de toate acestea, de speculații și interpretările ulterioare, cadrul, distribuția și dramele poveștii prezintă un tablou atât de bogat încât lasă impresia că Cineva a regizat totul. Povestea s-a transformat apoi, generație cu generație, în mit. Cum a reflectat presa din România tragedia de acum 113 ani?

Vestea tragediei și a sosirii lor în Statele Unite s-a răspândit rapid în întreaga lume, fiind relatată pe larg în presa internațională, inclusiv de paginile presei românești. Marile ziare din România  - Dimineața, Universul, Adevărul etc. – au preluat subiectul și au publicat articole ample, cu relatări dramatice despre eveniment, cu titluri care redau stilul și parfumul epocii: „Telegrafia fără fir și pieirea lui Titanic”, „Înecarea vaporului Titanic”, „Cel mai groaznic naufragiu din istoria navigației”, „Dezastrul vaporului Titanic” și altele, a transmis hotnews.ro

 „Ciocnirea și scufundarea colosului vas Titanic — Numeroase vase străine pleacă în ajutor. — Persoane salvate de valurile oceanului pier din cauza frigului. Emoție la Londra, New York etc.— Alte amănunte.” Așa începea un articol din Mișcarea despre „Groaznica catastrofă de pe Oceanul Atlantic”. Cât despre Titanic, formulele sunt din categoria XXL sau ușor poetice: „colos alb” „insubmersibilul”, „visul neînvins de valuri”, „colos plutitor”, „gigant al apelor”, „oraș plutitor”, „ciclop uriaș al apelor”, mai scrie sursa citată care a utilizat arhica digitală Ziarele Arcanum, în care se pot parcurge 150 de ani de istorie a României, așa cum a fost ea consemnată în fiecare epocă prin lentila jurnaliștilor vremii, a publiciștilor, scriitorilor și ideologilor de toate orientările.

Telegramele agențiilor internaționale erau, în primele zile de după catastrofă, incomplete sau contradictorii. Nu se știa încă numărul exact naufragiaților. Unele surse vorbeau de 675 de pasageri și 200 de membri ai echipajului. Apoi, de 710 sau 800 sau 868 de persoane salvate. Ceva mai „riguroși” par să fi fost cei de la Gazeta Transilvaniei, care, „deși nu se știe cu siguranță”, estimează numărul pasagerilor “deznădăjduiți” în intervalul: 675 – 800 de persoane.

Scurtmetrajul Titanicului

31 martie 1909: Începe construcția navei la Belfast, în Irlanda; 
31 mai 1911: Titanicul este lansat la apă și începe faza de echipare a ei; 
10 aprilie 1912: Începe călătoria inaugurală, nava părăsește Southampton, Anglia; 
11 aprilie 1912: Titanicul face ultima sa oprire europeană la Queenstown, Irlanda; 
14 aprilie 1912, 1:35 p.m. – icebergul este reperat, dar prea târziu pentru a fi evitată coliziunea; 
15 aprilie 1912: 
12:15 p.m.: Sunt trimise primele semnale de urgență; 
12:20 a.m.: Carpathia se grăbește spre Titanic; 
12:45 a.m.: Sunt coborâte primele bărci de salvare; 
2:18 a.m.: Prora navei intră la apă; 
2:20 a.m.: Titanicul se scufundă; 
3:30 a.m.: Supraviețuitorii sunt salvați de nava Carpathia, ajunsă în zona accidentului de la aproximativ 160 km distanță; 18 aprilie 1912, 
9:30 p.m.: Cei 706 de supraviețuitori ajung teferi la New York. 

Comenteaza