James Cameron, regizorul fimului "Titanic", despre tragedia OceanGate: Primul lucru care mi-a venit în minte a fost un eveniment catastrofal extrem

James Cameron, regizorul fimului "Titanic", despre tragedia OceanGate: Primul lucru care mi-a venit în minte a fost un eveniment catastrofal extrem

James Cameron, regizorul filmului "Titanic", spune că implozia care a distrus submersibilul OceanGate cu cinci oameni la bord a fost provocată de neluarea în seamă a avertismentelor legate de securitatea navei.

Cameron a spus că era pe o navă duminică când submarinul a dispărut și nu a auzit despre asta până luni.

„Am luat imediat legătura cu unul dintre contactele mele din comunitatea submersibilă adâncă. (...) Comunicațiile submersibilului s-au pierdut, iar navigația s-a pierdut – am spus instantaneu, nu poti pierde comunicațiile și navigația împreună fără un eveniment catastrofal extrem sau un eveniment catastrofal de mare energie. Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie", a spus regizorul pentru BBC News.

James Cameron a efectuat 33 de scufundări până la epava Titanicului.

Joi, un oficial al Marinei SUA a declarat partenerului BBC CBS News că marina a detectat „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie” la scurt timp după ce Titan a pierdut contactul cu suprafața.

Oficialul a spus că informațiile au fost transmise echipei Gărzii de Coastă din SUA, care le-a folosit pentru a restrânge raza zonei de căutare.

Cameron a declarat pentru BBC News că săptămâna trecută „s-a simțit ca o șaradă prelungită și de coșmar în care oamenii aleargă vorbind despre zgomote și vorbesc despre oxigen și toate celelalte chestii”.

"Știam că submarinul stă exact sub ultima sa adâncime și poziția cunoscută. Exact acolo l-au găsit", a continuat el.

Regizorul a sugerat, de asemenea, că a existat o „ironie groaznică” în pierderea lui Titan și a echipajului său, asemănându-l cu pierderea Titanic-ului însuși în 1912.

„Acum avem o altă epavă care se bazează, din păcate, pe aceleași principii de a nu ține cont de avertismente. OceanGate a fost avertizat”, a spus Cameron.

Totodată, cineastul a afirmat că au existat persoane care lucrau în interiorul companiei OceanGate și care au demisionat, dar nu a precizat de ce.

El a continuat spunând că unele persoane din cadrul comunității de scufundători la mare adâncime, printre care nu se numără și el în mod direct, au scris o scrisoare către OceanGate în care spuneau că ei cred că „mergeți pe calea spre catastrofă”.

Cameron nu este primul care își exprimă îngrijorarea cu privire la operațiunile acestei firme.

O scrisoare trimisă către OceanGate de către Societatea de Tehnologie Marină (MTS) în martie 2018 și obținută de New York Times a afirmat că „actuala abordare experimentală adoptată de OceanGate… ar putea duce la rezultate negative (de la minore la catastrofale)”.

 

Comenteaza