9 obiceiuri care îţi pot prelungi viaţa

9 obiceiuri care îţi pot prelungi viaţa
Un studiu recent arată că cu doar câteva schimbări în stilul de viață pot prelungi durata acesteia cu până la 12 ani.

Din fericire, se poate face ceva pentru a corecta aceste comportamente nesănătoase. Fiecare poate adopta câteva obiceiuri pentru a-şi menține corpul cât mai tânăr şi sănătos.

 

Mâncaţi cu măsură!

Dacă doriți ca să trăiţi până la 100 de ani, o idee bună ar fi să lăsaţi un pic de mâncare pe farfurie la fiecare masă. Dan Buettner, autorul unui studiu asupra longevităţii din întreaga lume, a constatat că cei mai în vârstă japonezi se opresc din măncat atunci cand se simt aproximativ 80% plini. Cercetatorii de la Universitatea  St. Louis au confirmat faptul că limitarea caloriilor duce la o îmbătrânire mai lentă, asta deoarece se reduce producția de T3, un hormon tiroidian, care încetinește metabolismul și accelerează procesul de îmbătrânire.

Faceţi sex!

De asemenea, o viaţă sexuală regulată, de două până la trei ori pe săptămână poate lungi durata vieţii cu trei ani. În timpul unei partide de sex se pot arde cantităţi importante de calorii, uneori la fel de mult ca și când ai face exerciţii fizice timp de 30 de minute. Prin urmare sexul practicat regulat poate scădea tensiunea arterială, îmbunătățeşte somnul, stimulează imunitatea și protejează inima.

 

Reduceţi timpul petrecut în faţa televizorului!

Concluziile unui studiu din 2010 au fost că persoanele care petrec patru sau mai multe ore pe zi la televizor au cu 46% mai multe şanse de a muri din orice cauză decât persoanele care stau la televizor mai puțin de două ore pe zi. Fiecare oră suplimentară petrecută pe canapea pentru a privi la televizor crește riscul decesului din orice cauze cu 11%, și decesul cauzat de boli de inimă, cu 18%.

 

Atenţie la soare!

Evitaţi expunerile prelungite la soare fără o cremă de protecţie solară sau o îmbrăcăminte care să vă acopere corpul în orele amiezii când razele soarelui sunt foarte intense. Pe lângă că scade riscul de cancer de piele, acest lucru vă ajută şi să evitaţi apariţia acelor pete maronii care dau un aspect îmbătrânit pielii. 

 

Nu vă izolaţi, căutaţi compania oamenilor!

Studiile arată că persoanele singuratice sunt mai expuse unor boli de inimă, de asemenea singurătatea predispune la inflamaţii care pot fi periculoase pentru sănătate, la stări depresive, mai ales la persoanele în vârstă. Ieşiţi din casă, întâlniti-vă cu prietenii, staţi de vorbă cu ceilalţi!

 

Beţi alcool cu moderaţie!

Femeile care beau două sau mai multe pahare pe zi și bărbații care beau trei sau mai multe, pot resimţi în timp efecte negative, de la creşterea în greutate, probleme de sănătate şi chiar probleme în relație. Dar, în cantități mai mici, alcoolul poate fi benefic. Un studiu din 2010 apărut în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie asociază consumul redus de alcool cu beneficii semnificative ale inimii.

 

Introduceţi în dieta zilnică fructele şi legumele!

Chiar şi mai puţin de trei porţii de fructe şi legume mâncate zilnic contribuie la menţinerea sănătăţii prin aportul de vitamine, fibre şi antioxidanţi. Astfel, riscul bolilor cardio-vasculare scade cu până la 76% şi, de asemenea poate scădea riscul apariţiei cancerului de sân. Antioxidanţii din fructe şi legume sunt o "armă" eficientă împotriva îmbătrânirii.

 

Faceţi zilnic exerciţii fizice!

Studiile spun că prin practicarea zilnică a unor exerciţii de intensitate ridicată pot prelungi viaţa cu patru ani, ceea ce nu ar fi surprinzător având în vedere efectele pozitive ale practicării sportului asupra inimii, a minţii şi a metabolismului. Chiar şi o plimbare în ritm alert de 30 de minute în fiecare zi poate reduce riscul de probleme cardiace.

 

Renunțarea la fumat!

Este, probabil, cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta şi pentru prelungirea duratei de viaţă. Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Sănătate Publică, femeile care au renunţat la fumat în jurul vârstei de 35 de ani, şi-au adaugat aproximativ șase până la opt ani la durata vieții. Niciodată nu e prea târziu pentru a schimba un obicei. Renunțarea la fumat poate încetini boala şi creşte şansele de supravieţuire chiar şi în cazul fumătorilor ai căror plămâni au fost deja afectaţi, cum ar fi cei cu cancer pulmonar precoce sau BPOC.

 

 

sursa: health.com

 

Comenteaza