Alimentul nebănuit de sănătos de pe masa de Paște: Fortifică oasele, previne demența și susține funcționarea corectă a inimii
- Scris de Ziua de Cluj
- 17 Apr 2023, 17:25
- Life
- Ascultă știrea
Delicios şi incredibil de fraged, acest aliment nelipsit de pe masa de Paşte a românilor este şi foarte sănătos, dacă se ține cont de câteva aspecte importante.
Carnea de miel este o sursă bogată de proteine - doar 100 grame de carne asigură 60% din necesarul zilnic pentru un adult. Deşi considerată de unii drept o carne grea, este bogată în seleniu, mineral care combate cu succes astmul. Este, de asemenea, bogată în vitamina B12 - necesară în formarea celulelor roşii din sânge, în prevenirea anemiei, dar și pentru menținerea unui sistem nervos sănătos şi pentru metabolizarea proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor.
Mai mult, datorită conţinutului ridicat de zinc, sistemul imunitar are numai de câştigat de pe urma consumului acetui tip de carne. Rănile se vindecă mai repede, se stabilizează nivelul zahărului din sânge şi se menţine sănătatea prostatei.
Vitamina B3 sau niacina este un alt element benefic conţinut de carnea de miel. Aceasta asigură o protecţie de neegalat împotriva demenţei şi a altor boli cognitive ce vin o dată cu vârsta. Totodată, niacina este indispensabilă și unei pieli sănătose, precum şi pentru buna funcţionare a tractului gastro-intestinal.
Comparativ cu alte tipuri de carne, carnea de miel conţine mai puţine grăsimi saturate. Acest tip de carne este o opțiune sănătoasă pentru persoanele care doresc să câștige masă musculară, pentru sportivii care se recuperează după competiții sau pentru persoanele care au suferit intervenții chirurgicale, deoarece ajută la refacerea țesuturilor.
Totuși, carnea de miel nu este recomandată tuturor
Acest tip de carne trebuie evitat de către cei care suferă de colesterol mărit, de boli cardiace sau ale ficatului, gută (creșterea nivelului seric de acid uric), pancreatită acută sau cronică.
Carnea de miel conţine mai multe purine, substanţe care formează acidul uric în organism. Acumularea de acid uric în exces şi imposibilitatea eliminării lui cauzează gută şi creşte riscul formării pietrelor la rinichi. În plus, proteina proaspătă din carnea de miel poate provoca și alergii, mai ales la copii, așa că trebuie consumată cu prudență.