All-hallow-evening | Istoria, tradițiile și obiceiurile de Halloween

All-hallow-evening | Istoria, tradițiile și obiceiurile de Halloween

În fiecare an pe 31 octombrie, de Halloween, atât copiii, cât și adulții se maschează în personaje înfricoşătoare și își decorează casele cu elemente care să sugereze teme înspăimântătoare.

În seara de Halloween copiii se maschează în personaje înfricoşătoare și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” - Păcăleală sau dulciuri? Tradiţia cere ca persoanei care nu oferă dulcuri, să i se joace o farsă.

Halloween, prescurtarea de la “All-hallow-evening” - ziua tuturor sfinților, este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în fiecare an în noaptea de 31 octombrie.

La celţi, principalele sarbatori ale anului corespundeau schimbarii anotimpurilor. La 1 mai se sărbătorea Beltane, care marca începutul verii, iar la 1 noiembrie se sărbătorea Samhainul, care reprezenta trecerea de la o perioadă a căldurii şi a luminii, a bogăţiei şi a Soarelui la una a îngheţului şi a întunericului, a hibernării. În acea zi se credea că ordinea firească a Universului este perturbată, graniţele dintre natural şi supranatural sunt îndepărtate, iar porţile lumii spiritelor se deschid, permiţându-le acestora să se amestece printre cei vii, intervenind de cele mai multe ori brutal în vieţile lor.

Ritualurile celebrate de druizi, preoţii celţi, presupuneau oferirea de jertfe catre zei, menite să-i îmbuneze pe aceştia, să alunge spiritele malefice şi să asigure întoarcerea soarelui după perioada întunecată şi rece a iernii.

În aceste ritualuri focul era un simbol al soarelui regenerator. În noaptea de 31 octombrie, oamenii stingeau focurile din vetre pentru a face casele cât mai reci şi mai respingătoare eventualelor spirite care le-ar fi dat târcoale, dar, totodată, aşteptau să le reaprindă cu flăcări luate din marele foc druid, ce ardea în permanenţă în centrul Irlandei.

În prezent, Halloween-ul a devenit una dintre sărbătorile adoptate în mai multe țări din lume. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack, care îşi are originea tot într-o poveste tradiţională, Jack, un fierar beţiv şi zgârcit, îl întâlneşte cu diavolul într-un bar. Acesta îi cere sufletul, dar Jack reuşeşte să îl păcălească. În final, când Jack a murit, într-o zi de 31 octombrie, porţile Raiului au rămas închise pentru el. 

 

Comenteaza