Bei cam prea multă cafea? Iată cum poți să obții energie şi fără ea

Bei cam prea multă cafea? Iată cum poți să obții energie şi fără ea

Un consum moderat de cafea este considerat inofensiv, ba chiar benefic. Cu toate acestea, cafeaua poate fi ca un drog: când suntem obosiţi şi avem mult de lucru tindem să abuzăm de ea.

Ziua ta începe invariabil cu o cană de cafea și continuă cu încă una la muncă și, poate, cu încă una cu prietenii spre după-amiază?

Un consum ridicat de cafea - peste două-trei ceşti pe zi - poate avea efecte secundare destul de serioase. Te simți agitat? Ai pusee de tensiune sau dureri de cap și palpitații? Ai mâinile şi picioarele reci? Te foieşti ore în şir până reuşeşti să adormi? Toate acestea sunt semne că bei prea multă cafea. Studii recente indică faptul că dependența de cofeină se instalează pe fond genetic. Ar fi prudent să renunți dacă ai simțit aşa ceva. Iată cum poți avea energie ziua întreagă fără cafea:

  • Dormi suficient! Uneori, chiar şi opt ore nu sunt de ajuns. Un studiu efectuat în America de National Sleep Foundation recomandă adulților între şapte și nouă ore de somn pe zi.
  • Odihneşte-te bine! Nu, nu repetăm ceea ce am spus mai sus. Uneori un somn de calitate de şapte ore este mai bun decât unul de opt-nouă ore, dacă acesta din urmă e agitat şi întrerupt. 
  • Foloseşte timpul în care eşti productiv. Marea majoritate a oamenilor au randament mai bun dimineața. Dacă eşti dintre cei ce “se scoală devreme”, profită la maxim de această perioadă de timp.
  • Trage un pui de somn. Să nu te temi că vei fi luat drept leneş sau neproductiv dacă vei dormi puțin după-amiaza. Mari oameni din istoria lumii aveau acest obicei. Secretul este să ațipeşti 10-30 de minute, nu mai mult de atât! 
  • Fă mişcare! Da, aşa e, te simți lipsit de energie imediat ce termini. Însă efectele pozitive – un tonus mai bun, o sănătate mai bună, o stare de bine – vor apărea în scurt timp. Poate mergi la sala de fitness sau faci câteva ture prin parc după ce ieşi de la şcoală sau de la muncă. Cercetări recente indică faptul că vei dormi mult mai bine chiar dacă faci mişcare, chiar și seara târziu.
  • Ridică-te, întinde-te, mergi! Când simți că te ia moleşeala, ridică-te de pe scaun şi fă puțină mişcare. Te-ai întrebat vreodată de ce se întinde atât de mult o pisică? Întinde-te, mergi în ritm alert un minut sau două, fă câteva genuflexiuni… Orice formă de exercițiu îți va pune sângele în mişcare. Te vei simți mult mai bine.
  • Ascultă muzică ritmată. Sunetele ambientale au o influență covârşitoare asupra stării noastre psihice. De ce crezi că la sala de fitness au mereu muzică în ritm alert? Tot aşa, la dentist, muzica ambientală e liniştitoare. Dimineața devreme (sau când simți că ți-e somn), ascultă cântece cu ritm alert, să te revigorezi.
  • Exersează-ți gândirea, vorbeşte, râzi, Ia o pauză scurtă, foloseşte-o să înveți ceva nou. Citeşte ceva interesant, dezleagă nişte cuvinte încrucişate, fă un Sudoku, orice… Stai la o şuetă cu un prieten sau un coleg. Orice lucru interesant care îți rupe rutina, chiar ceva distractiv, te va ajuta să fii mai alert şi mai activ.
  • Redu temperatura. Temperaturile ridicate în camera în care lucrezi te predispun la o stare de letargie. Un studiu realizat de un portal de resurse umane relevă faptul că majoritatea oamenilor sunt cu mult mai productivi atunci când temperatura mediului ambient este de 24°C vara şi 22°C iarna.
  • Nu sări peste micul dejun! Nu te limita la o cafea dimineața. Indiferent ce tip de mic dejun preferi, important este să mănânci ceva consistent înainte să te apuci de treabă.
  • Mănâncă sănătos. Evită alimentele din faină albă sau rafinate şi, în general, caloriile goale. Sunt alimente bogate în calorii, dar sărace în valori nutritive. Alege cereale integrale la micul dejun. Mănâncă fructe, mănâncă multe legume. Iar atunci când ai nevoie de energie, bea un iaurt. Ronțăie nişte alune, nuci sau migdale. Evită consumul de zahăr, băuturile energizante şi carbogazoase. Când te simți obosit, senzația de foame şi pofta de dulce sunt cauzate de deficitul de proteine.
  • Evită mesele grele. O masă bogată te îndeamnă la somn, ştii foarte bine. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit explicația acestui fapt. Pancreasul începe să producă insulină, iar când aceasta ajunge în sânge, o substanţă numită triptofan ajunge în creier. Aici este transformată în aşa-numitul hormon al fericirii: serotonină.
  • Ia suplimente. Nu mă refer la băuturi energizante care conțin guarana (uită-te pe etichetă, dacă nu ştii). Față de un bob de cafea, o sămânță de guarana are un conținut de două ori mai ridicat de cofeină! Pentru ca metabolismul tău să funcționeze corect, ia vitamine, în special B şi D. Încearcă şi suplimente din plante - de pildă, ginseng, o algă numită kelp, ceai de lemn dulce şi scorțişoară.
  • Hidratează-te bine. Întreg organismul – inclusiv creierul tău – este compus în marea majoritate din apă. Iată de ce îți scade nivelul de energie când te deshidratezi. 
loading...
Comenteaza