Foto Destinaţie de weekend! Trei castele din Cluj mai puţin cunoscute

Destinaţie de weekend! Trei castele din Cluj mai puţin cunoscute

Castelele din Transilvania sunt printre cele mai frumoase din Europa, cu toate că multe dintre ele se afla în ruină. Astăzi vă prezentăm trei castele mai puţin cunoscute în judeţ.

Castelul Haller din Coplean (comuna Cășeiu din județul Cluj)

Construcția primului castel în această locație a fost comandată de Alárdi Ferenc în secolul al XVI-a. În 1575, armatele lui Báthori István, principele Transilvaniei, au cauzat daune majore castelului. În 1610 familia Haller, originar din Nürnberg, au obținut proprietatea și au ridicat un castel nou din pietrele castelului ruinat. Construcția a fost începută de Haller István, însă a fost terminată numai în 1674 de către fiul său. Această clădire a fost distrusă pe timpul luptei de independență a lui Rákóczi.

Ruinele de azi al clădirii baroce, cu plan de bază în formă de U, a fost ridicată de către Haller Gábor în 1760. Stilul castelului are o strânsă legătură cu castelul Grassalkovich din Gödöllő. Acest lucru poate fi explicat prin strânsa legătură dintre cele două familii. Un rând de arcadă traversează lungimea fațadei din curte. Partea cea mai accentuată a clădirii este una asemănătoare centrului unui pavilion locată pe axa clădirii. Odinioară a fost acoperită de o mansardă spectaculoasă din lemn, ridicată etajat în direcția curții pe trei axe. Castelul a fost cândva împrejurat de mai multe grădini, căsuțe, mese din piatră, lacuri mici.

Familia Haller a deținut clădirea până 1945, când puterile comuniste au preluat controlul. În locul proprietarilor deportați castelul naționalizat a găzduit locuințe, școli, iar mai târziu a devenit o magazie. Mobilierul, covoarele scumpe, piesele de artă plastică - au dispărut toate. Până la urmă, clădirea neîntreținută a fost jefuită complet de orice obiect valoros. Fiecare piesă de lemn, inclusiv parchetul din clădire a fost folosită ca lemn de foc, țiglele s-au furat, sobele s-au distrus. Parcul s-a ruinat așa de mult încât nu se recunoaște deloc.

Raport de proprietate: După un proces legal de zece ani început după 1989, moștenitorii familiei Haller: Haller Ilona și soțul ei, au recuperat castelul strămoșesc și au dăruit-o arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia.

Destinaţie de weekend! Trei castele din Cluj mai puţin cunoscute

Castelul Inczédy, Corneni (comuna Aluniș din județul Cluj)

Inscripția cu majuscule, L.B.N.V., reprezintă prescurtarea de la „Liber Baron din Oradea Mare”, ceea ce evidențiază existența unui alt conac din sec. XVIII, a cărui placă a fost înzidită în zidul castelului în stil baroc. Se presupune că pietrele vechiului conac, odinioară reședința familiei Váradi, s-au utilizat la construirea clădirii.

Fațada cu trei etaje, amintind de castelele medievale, cu aspect care sugera inaccesibilitatea, izolarea, ținerea la distanță, împreună cu rezalitele de colț - asemenea bastioanelor, cu creneruli zimțate oferea un aspect antic chiar și în perioada Romantică a sec. XIX. Rigiditatea fațadei se diminuează datorită ferestrelor mari, parțial semicirculare, ale „segmentului de zid” care leagă ”bastioanele”. O privire de mai aproape relevă faptul că fațada impunătoare este doar de fațadă: în spatele acesteia se ridică o clădire de dimensiuni modeste, prevăzute cu stâlpi. La începutul sec. XX, castelul a ajuns în proprietatea lui Rudolf Schilling, ginerele lui Bokros Lajos, dar acesta s-a mutat la Budapesta. După naționalizare, castelul a fost retrocedat lui Takács Csaba, care l-a și renovat.

Destinaţie de weekend! Trei castele din Cluj mai puţin cunoscute

Castelul Béldy, Geaca (Geaca este o comună în județul Cluj)

Fațadele construcției sunt perfect simetrice, perechile ferestrelor de la parter se pot găsi și la etaj. Elementele decorative ale tavanului sunt formate doar din dungile orizontale și verticale finisate din tencuială.

După schimbarea regimului, scările și chenarele ușilor au dispărut, iar pereții s-au degradat. Starea clădirii s-a deteriorat în continuu, până când și structura acoperișului a cedat și s-a prăbușit. Drept de proprietate: a solicitat dreptul de proprietate și castelul i-a fost retrocedată fetei lui Béldi Pál, Kerekes Józsefné Béldi Mária.

Destinaţie de weekend! Trei castele din Cluj mai puţin cunoscute

Comenteaza