Echinocţiul de toamnă 2022. Când se schimbă ora

Echinocţiul de toamnă 2022. Când se schimbă ora

Echinocţiul de toamnă 2022 va avea loc pe 23 septembrie, la ora 4:04, moment care reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

După echinocțiul de toamnă ziua începe să scadă treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă.

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică, potrivit astro-urseanu.ro.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Ora de iarnă 2022. Când se schimbă ora

Alt fenomen important ce ne aşteaptă în curând va fi trecerea la ora de iarnă. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi
în noaptea dintre 29 şi 30 octombrie (sâmbătă spre dumincă), când ora 4:00 a dimineţii va deveni ora 3:00, astfel, că vom putea dormi mai mult cu o oră.

Comenteaza