Este bun somnul de după-amiază? Ce spun specialiștii

Este bun somnul de după-amiază? Ce spun specialiștii

Pentru unii, somnul de după-amiază este aproape un ritual pe care încearcă să îl pună în aplicare în fiecare zi. Specialiștii spun, însă, că reprizele de somn nu trebuie să dureze prea mult, iar în unele cazuri ar trebui evitate.

Sunt persoane pentru care somnul de după-amiază este aproape ca un ritual zilnic, în timp ce altele îl consideră o pierdere de timp. Dar, care este efectul somnului? 

Unul dintre motivele fundamentale pentru care dormim este că în timpul somnului recuperăm energiile cheltuite în timpul zilei, astfel încât să avem suficient pentru a face faţă angajamentelor din partea a doua a zilei.

„Este un proces similar cu alimentele. Mai simplu spus, motivul pentru care mâncăm este că alimentele ne refac nutrienţii arşi. La fel ca alimentaţia, şi somnul urmează o logică de recuperare”, observă profesorul Luigi De Gennaro, profesor titular de Psihobiologie şi Psihologie Fiziologică al Departamentului de Psihologie de la Universitatea La Sapienza din Roma şi secretar al Aims (Asociaţia Italiană a Somnului), conform Mediafax.

Dacă plănuieşti o cină bună, nu trebuie să te răsfeţi cu un aperitiv bogat, altfel rişti să te aşezi la masă fără poftă de mâncare. Urmând acelaşi principiu, se poate înţelege că somnul de după-amiază poate avea sau nu efecte pozitive.

Aplicând acest principiu, cei care nu se odihnesc bine în timpul nopţii (şi mai ales cei care suferă de insomnie) nu ar trebui să tragă un pui de somn după prânz.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care dorm bine noaptea şi se trezesc odihniţi. De fapt, în ambele cazuri, cu un pui de somn de după-amiază, există riscul de a ajunge la culcare fără o presiune adecvată faţă de somn, întâmpinând multe dificultăţi în a adormi.

Mai ales dacă suferi de insomnie, s-ar putea să simţi nevoia să tragi un pui de somn după prânz, dar acest lucru va înrăutăţi situaţia, pentru că va fi şi mai greu să adormi noaptea.

Mai ales vara, se poate întîmpla să te culci mai târziu decât de obicei şi să te trezeşti devreme a doua zi. În aceste cazuri, dacă nu ai probleme de insomnie, un pui de somn de după-amiază te ajută să-ţi recuperezi energia.

„Aşa cum demonstrează numeroase cercetări ştiinţifice, în astfel de circumstanţe un pui de somn scurt după prânz are efecte pozitive asupra eficienţei fizice şi psihice”, subliniază profesorul De Gennaro.

Chiar şi în circumstanţele în care este indicat, somnul de după-amiază nu trebuie să fie prea lung. De altfel, dacă este mai mare de 20 de minute, efectele negative le depăşesc pe cele pozitive şi sunt afectate aspectele motorii, cognitive şi comportamentale. Acest lucru se datorează unui mecanism specific numit inerţia somnului.

Somnul din primele 90 de minute este împărţit în faze de somn profund şi faze de somn superficial. „Primele 20 de minute de odihnă de după adormire sunt urmate de somn profund.

Chiar şi dimineaţa şi după ce te-ai odihnit bine se poate întâmpla să te trezeşti puţin ameţit din cauza inerţiei somnului, care este cu atât mai lung cu cât somnul profund a fost mai lung. Prin urmare, dacă dormi mai mult de 20 de minute după-amiaza, când te trezeşti eşti mai puţin eficient decât înainte”, conchide profesorul De Gennaro.

Comenteaza