Legumă extrem de apreciată în ţările nordice, fortifică sistemul imunitar şi previne cancerul

Legumă extrem de apreciată în ţările nordice, fortifică sistemul imunitar şi previne cancerul
Această legumă conţine vitamina B6, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la formarea hemoglobinei, iar sucul ajută la eliberarea toxinelor din organism.

Gulia, Brassica Oleracea, legumă cu o aromă dulce și delicată şi un gust care aduce, pe de o parte, cu cel al verzei, iar pe de altă parte, cu cel al ridichilor, gulia are un conţinut bogat în vitamina C și potasiu. Creşte destul de uşor, putând fi cultivată chiar şi în banalele ghivece de flori.

Nu are colesterol şi zaharuri, este săracă în grăsimi, dar bogată în potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fier, mangan şi cupru, alături de fosfor, într-o cantitate mai mică.

Fortifică sistemul imunitar şi previne anemia

Gulia conţine vitamina B6, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la formarea hemoglobinei, iar sucul ajută la eliberarea toxinelor din organism. De asemenea, este bogată în vitamica C, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Este recomandată diabeticilor întrucât este lipsită de zaharuri, gulia are rolul de a regla nivelul de zahăr din sânge, fapt ce o transformă într-un aliment ideal pentru diabetici.

Întăreşte dinţii şi sistemul osos

Bună sursă de fosfor, mineral care are un rol esenţial în formarea şi mentinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, gulia are proprietatea de a fortifica sistemul osos. Tot datorită fosforului, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor şi ajută la men-inerea Ph-ului sângelui.

Copiilor în creştere sau celor suferind de rahitism li se recomandă să consume suc proaspăat de gulii, excelent pentru întărirea sistemului osos.

Previne cancerul

Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia crucifere, din care face parte şi gulia, contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.

Vindecă degerăturile

Aplicată extern, gulia este un remediu eficient în tratarea degerăturilor, au arătat mai multe experimente.

Contraindicaţii

Întrucât gulia conţine glicosinolaţo ce împiedică asimilarea iodulu de către tiroidă, guie este nerecomandată celor ce suferă de afecţiuni ale tiroidei.

 

Comenteaza