Medicament anti-îmbătrânire, rezultate uimitoare într-un studiu: combate bolile legate de îmbătrânire și prelungește viața

Medicament anti-îmbătrânire, rezultate uimitoare într-un studiu: combate bolile legate de îmbătrânire și prelungește viața

Un nou medicament anti-îmbătrânire, cu mai puţine efecte secundare decât cele actuale, a dat rezultate uimitoare la şoareci.

Rezultatele, publicate în revista Nature Aging, indică faptul că tratamentul poate să combată bolile legate de îmbătrânire, cum ar fi diabetul şi arterioscleroza, şi să prelungească durata de viaţă.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea japoneză Juntendo, care au făcut studiul, medicamentul ar putea fi folosit în viitor şi pentru boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer, relatează Mediafax.

Îmbătrânirea celulară, cunoscută sub numele de „senescenţă celulară”, este un proces în care celulele încetează să se împartă, dar nu mor şi, prin acumulare, contribuie la apariţia bolilor legate de vârstă. Eliminarea acestor celule este obiectivul multor tratamente anti-îmbătrânire, însă acestea sunt însoţite, de obicei, de efecte secundare grave, chiar şi pe termen lung.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii coordonaţi de Tohru Minamino au făcut o serie de experimente pentru a înţelege potenţialul şi mecanismul de acţiune al Canagliflozinai, o moleculă folosită deja pentru tratarea diabetului de tip 2, care reduce nivelul de glucoză din sânge, conform ANSA.

După administrarea medicamentului la şoarecii obezi, cercetătorii au observat o îmbunătăţire semnificativă a metabolismului glucozei, o reducere a inflamaţiei în ţesutul adipos, dar şi o reducere semnificativă a celulelor senescente, rezultate însoţite de mult mai puţine efecte secundare decât în cazul altor medicamente.

„În acest studiu am demonstrat o ameliorare împotriva diabetului, aterosclerozei, îmbătrânirii premature şi fragilităţii”, spune Minamino, „precum şi o prelungire a duratei de viaţă ca răspuns la inhibarea transportatorului de glucoză SGLT2”.

Comenteaza