O nouă peșteră deschisă vizitatorilor în Apuseni. Face parte dintr-un circuit care cuprinde și un nou traseu de via ferrata
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Iun 2024, 13:52
- Life
- Ascultă știrea

Noua peșteră inclusă în circuitul turistic este singura din lume care are un sistem autonom de iluminat şi de supraveghere, alimentat de panouri fotovoltaice. Galeria are și senzori care măsoară nivelul de dioxid de carbon, temperatura, umiditatea și curenții.
Peştera Stracoş, din comuna bihoreană Drăgeşti, situată în arie protejată, a fost amenajată pentru a putea fi vizitată de turişti, printr-un proiect cu fonduri europene de 11 milioane de lei, fiind singura din lume care are un sistem autonom de iluminat şi de supraveghere, alimentat de panouri fotovoltaice.
"Conceptul este unic în lume, pentru că este autonom, pe bază de celule fotovoltaice, are un sistem electronic de control al avansului, în funcţie de deplasarea vizitatorilor, se-aprinde în faţă, se stinge în spate. Sistemul acesta de iluminat este inedit, o întârziere de şase minute la ultimul grup, pentru ca peştera să nu fie iluminată complet pentru a nu deranja biodiversitatea. Este un model care poate fi replicat în acest spirit. Iluminatul este corelat cu sistemul de monitorizare electronică, pentru a avertiza în caz de depăşire a limitei setate a parametrilor şi de asemenea, monitorizarea video a persoanelor care intră şi ies. În plus, şi mobilitatea exterioară. Toate informaţiile ajung într-un server central de control la centrul de conservare, unde se află cei care asigură managementul," a declarat, la inaugurare, coordonatorul lucrărilor, speologul Viorel Lascu.
Amenajarea Peşterii Stracoş, aflată în aria specială de conservare ROSAC0240 Tăşad, face parte dintr-un traseu turistic de 5 kilometri, cu alte amenajări adecvate nivelului de conservare pentru peştera Tăşad din apropiere, doar pentru cercetări, cu reconstrucţia ecologică a zonei umede de la ieşirea din peşteri şi din interiorul acestora, refacerea naturală a malurilor cursurilor de apă care ies din peşteri, amplasarea de camere pentru descurajarea turismului haotic.
Proiectul a prevăzut şi construirea unui Centru turistic şi parcare - 100 mp construcţia şi 150 mp parcarea, au fost create poteci, pe circa 4.900 m, un loc de popas la limita ariei protejate, un pod suspendat, un centru de conservare, două puncte de belvedere şi un traseu tip Via Ferrata, scrie Agerpres. Zona are patru "porţi" de acces facil, fie dinspre Oradea, fie dinspre Beiuş sau vecinătate, cu locuri de parcare la limita ariei protejate.
Circuitul cuprinde două peșteri: Peștera Stracoș, amenajată și deschisă publicului larg, și Peștera Tășad, deschisă doar pentru speologie. Totodată, au fost amplasate două puncte de observare, locuri de popas, inclusiv un spațiu special amenajat în jurul Peșterii Stracoș, cu un pod suspendat și un traseu tip Via Ferrata de dificultate mică.
Situată pe versantul Văii Peşterii din comuna Drăgeşti, Peştera Stracoş are o lungime de un kilometru, cu o înălţime maximă de 20 de metri, cu trei porţiuni importante. A fost amenajată pe o porţiune de 150 de metri din interior, din galeria subterană. Urmează o zonă mai "sportivă", cu parcurs activ, chiar prin apă până la piept, cu târâşuri, după care se ajunge la o porţiune spectaculoasă sub aspectul peisajului carstic, cu spaţii foarte largi.
”Dincolo de faptul că îți aduce această secțiune în evoluția pământului, cu fosile, cu biodiversitate, are și o componentă istorică legată de locuirea zonei. Cândva aici aveau loc anumite ritualuri, pentru că au fost găsite pumnale de sacrificiu medievale. Peștera este într-o zonă care te aduce printr-un peisaj fantastic de apă, calcar, fosile, floră”, a explicat Viorel Lascu (foto), consultant în cadrul proiectului de amenajare a infrastructurii turistice.
Pentru început, cei care doresc să o viziteze trebuie să se programeze la numărul de telefon: 0259/324545.
Prețurile pentru intrarea în Peștera Stracoș sunt de 20 de lei/adult și 15 lei/copil mai mare de 5 ani. Pentru grupuri de peste 15 persoane, un bilet de intrare pentru un adult e de 15 lei și 5 lei pentru copii mai mari de 5 ani. Intrarea este gratuită pentru locuitorii comunei Drăgești și pentru toți copiii sub vârsta de 5 ani, precum și pentru persoanele cu handicap.