O veste proastă: Creşterea speranţei de viaţă încetineşte în ţările dezvoltate

O veste proastă: Creşterea speranţei de viaţă încetineşte în ţările dezvoltate

Un studiu recent arată că, în ultimele decenii, creşterea speranţei de viaţă a încetinit semnificativ în ţările dezvoltate.

Studiul, publicat în Nature Aging arată că, în ultimele decenii, creşterea speranţei de viaţă a încetinit semnificativ în ţările dezvoltate.

Cercetătorii au analizat date din perioada 1990-2019 din opt ţări cu cele mai mari speranţe de viaţă, precum şi din SUA, dar şi altele, constatând că rata de creştere a speranţei de viaţă s-a redus.

Speranţa medie de viaţă a crescut în secolul XX, cu un ritm fără precedent de trei ani pe deceniu, datorită progreselor în medicină sau vaccinurilor. Însă, conform studiului, acest ritm a încetinit, iar proporţia femeilor şi bărbaţilor care ajung la 100 de ani este sub estimările anterioare. În cazul femeilor, acest procent este de 5,1%, iar pentru bărbaţi de 1,8%, scrie Mediafax.

Cercetătorii concluzionează că, pentru a atinge speranţe de viaţă de 110 ani, ar fi necesară vindecarea majorităţii cauzelor de deces de astăzi.

În schimb, creşterile semnificative ale longevităţii nu sunt probabile, susţinându-se că „lupta umanităţii pentru o viaţă lungă a fost în mare parte câştigată”.

De altfel, concluzia se prezintă în contrast cu opiniile unor susţinători ai longevităţii extreme, care consideră că schimbările în ceea ce priveşte stilul de viaţă ar putea prelungi viaţa umană până la 150-180 de ani.

Comenteaza