Obiceiul mai important decât cele opt ore de somn. Reduce riscul de deces prematur cu până la 48%

Obiceiul mai important decât cele opt ore de somn. Reduce riscul de deces prematur cu până la 48%
| Foto: playtech.ro

Există o speranţă pentru cei care muncesc mult şi dorm puţin: Să dormi mai puţin de 8 ore pe noapte nu înseamnă că eşti condamnat la o moarte timpurie.

Un studiu recent care a analizat somnul şi longevitatea a constatat că "regularitatea" somnului - culcatul şi trezitul la ore constante, cu puţine întreruperi în timpul somnului - contează mai mult decât durata somnului. Şase ore de somn în fiecare noapte după un program constant a fost asociat cu un risc mai mic de moarte timpurie decât opt ore de somn cu obiceiuri neregulate, informează The Wall Street Journal.

Studiul se adaugă la înţelegerea din ce în ce mai bună a legăturilor dintre somn şi longevitate. Cercetările din ultimii ani au arătat nu numai cât de important este somnul pentru sănătate, ci şi că durata somnului nu este singurul lucru care contează.

"Ne-a scăpat poate jumătate din poveste", spune Matt Walker, un neurocercetător şi director al Centrului pentru Ştiinţa Somnului Uman de la Universitatea California, Berkeley, care nu a fost implicat în studiul recent. "Nu doar cât de mult dormiţi, ci şi regularitatea cu care dormiţi a apărut acum pe hartă şi a explodat ca fiind poate cel mai important lucru".

Studiul, publicat în revista Sleep, a constatat că regularitatea somnului reduce riscul de deces prematur cu 20% până la 48% în comparaţie cu cei cu somnul cel mai neregulat. Obiceiurile de somn neregulat includ orele de somn şi de trezire inconsecvente, somnul întrerupt şi somnul de odihnă.

Durata somnului este în continuare considerată foarte importantă: persoanele care au avut parte de un somn lung şi constant au avut cel mai mic risc de mortalitate, spune Angus Burns, cercetător la Harvard Medical School, coautor al studiului. Dar somnul mai scurt şi regulat a fost în general asociat cu o mortalitate mai mică decât somnul mai lung şi inconsecvent.

Aceasta este o veste binevenită pentru persoanele ale căror solicitări profesionale şi familiale fac dificilă obţinerea celor şapte până la nouă ore recomandate pe noapte, spune Burns.

"O mulţime de oameni se simt împiedicaţi de cerinţele sociale sau profesionale", spune el. "Dacă reuşiţi să faceţi acest lucru în mod constant, cel puţin, veţi face ceva pentru sănătatea dumneavoastră".

Stimularea obiceiurilor pentru un somn odihnitor

Studiile care arată ce aspecte ale somnului contează cel mai mult pentru sănătatea noastră pe termen lung ne pot ajuta să identificăm obiceiurile asupra cărora trebuie să ne concentrăm.

Chiar şi cei mai sănătoşi oameni au o anumită variabilitate în ceea ce priveşte orele de culcare şi de trezire, spune Burns, coautor al studiului Sleep, dar el recomandă oamenilor să încerce să îşi menţină orele de somn şi de trezire într-o fereastră de una sau două ore.

Matt Walker, de la Berkeley, recomandă să setaţi o alarmă cu o oră şi jumătate înainte de culcare, să stingeţi între 50 şi 75% din luminile din casă şi să păstraţi dormitorul rece şi întunecat. Meditaţia înainte de culcare poate ajuta.

"Somnul nu este ca un întrerupător de lumină, este probabil mult mai asemănător cu aterizarea unui avion", spune el. "Creierul tău are nevoie de timp pentru a coborî pe pământ".

Comenteaza