Foto Provocarea orașului comparat cu Viena: ”Chirii ca în Cluj-Napoca, salarii mai mici”
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 08:17
- Life
- Ascultă știrea

Un oraș transilvănean aflat în ultimii ani într-o continuă dezvoltare a ajuns să fie comparat adesea cu Viena, în special datorită arhitecturii clădirilor sale istorice. Mai nou prețul imobilelor și al chiriilor nu mai ține pasul cu salariile.
Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani datorită investițiilor private și a fondurilor europene și este adesea comparat de turiști cu Viena, datorită centrului său istoric. Localnicii sunt însă mai rezervați în a aprecia municipiul din nord-vestul României, notează o analiză adevarul.ro.
Arhitectură Art Nouveau ca în Viena
„Orașul Oradea, angajat în ultimele decenii pe drumul unei regenerări urbane sustenabile, a reușit să readucă la viață o parte din valorosul tezaur arhitectural Art Nouveau moștenit de la generațiile anterioare. Arhitectura Oradiei din anii 1900–1914 se înscria în tendințele arhitecturii Europei Centrale, preluând curentul Secession, răspândit la Viena și în Ungaria”, arată cercetarea „Clădiri Art Nouveau, Exemple de abordare inovatoare și sustenabilă — Studiu de caz: Oradea, România”, publicată de Mariana Rațiu.
Dar în ultimii ani, fondurile europene și investițiile private au transformat orașul cu circa 200.000 de locuitori din nord-vestul României într-unul dintre cele mai performante din țară pe plan economic, alimentând astfel mândria celor care îl vedeau ca o mică Viena sau o variantă mai liniștită a municipiului Cluj-Napoca.
Chirii ca în Cluj, salarii mai mici
Totuși, unii localnici trec peste tensiunile din comunitate și laudă orașul pentru infrastructura modernă și dezvoltarea zonei metropolitane, însă spun că, față de Cluj-Napoca sau Timișoara, Oradea a rămas mai puțin dezvoltată.
„Aici sunt evenimente puține, locuri de muncă bine plătite găsești foarte puține, aeroportul este mic, serviciile medicale – mediocre. Doar ca exemplu: într-o vară, într-un weekend, în centru, pe la 23:00, în Cluj-Napoca sau Timișoara e plin peste tot la terase, pe când în Oradea sunt doar câteva terase cu oameni. Mai adaug prețurile la chirii și imobiliare, care sunt mai mari decât în Timișoara, deși salariile în Oradea sunt sub Arad și Zalău. Oradea devine încet Cluj-Napoca la prețurile imobilelor și chiriilor, dar fără să ofere ce oferă Timișoara și Clujul”, crede altcineva.
”Poți merge cu bicicleta pe drum de bicicletă până în Ungaria”
Alți orădeni adaugă că Oradea este atractivă datorită zonelor sale verzi, traficului redus, școlilor și parcurilor, iar prețurile terenurilor din împrejurimi sunt accesibile. „Cluj-Napoca este aproape, dacă te apucă nostalgiile și vrei agitație și aglomerație. Sau poți ieși rapid din țară și nu ai treabă cu nimeni. Faptul că poți merge cu bicicleta pe drum de bicicletă până în Ungaria mi se pare cool. Am fost cu copiii și a fost și fain”, spune un localnic.
”Este un miracol dacă rămâi cu mașina întreagă”
Alții se plâng că le este greu să conviețuiască cu localnicii după ce s-au mutat aici. „Este un miracol dacă rămâi cu mașina întreagă. Vezi aici cum se bagă toți în fața ta și conduc agresiv, de ajungi în pericol la fiecare drum pe care îl faci în afara orașului. Eu, când văd mașini de BH, stau ca pe ghimpi. Felul ăsta de a fi al oamenilor este suficient să mă facă să vreau să plec de aici”, povestește unul dintre aceștia.