"Piscina" de la subsolul unei case celebre din Cluj. „E un mic dezastru"
- Scris de Ionel Lespuc
- 05 Dec 2016, 16:51
- Life
- Ascultă știrea
Vila Tătaru, una dintre casele monument istoric de la Cluj, evaluată la peste două milioane de euro, are probleme cauzate de un izvor subteran. Lucrările de renovare au fost stopate. Vila a fost proiectată de o celebritate: italianul Gio Ponti (18 noiembrie 1891 - 16 septembrie 1979), acelaşi care a desenat Pirelli Tower, cea mai înaltã clãdire din Milano, 127,1 metri. Lucrările lui Ponti mai pot fi admirate la Roma, New York, Montreal, Hong-Kong, Sao Paolo sau Eindhoven.
Imobilul îi aparţine omului de afaceri Ştefan Gadola, clasat pe locul 158 în Top 300 Capital 2016, cu o avere estimată la 36-38 de milioane de euro. Într-o emisiune la REALITATEA FM Cluj, Gadola a detaliat situaţia lucrărilor de renovare.
„Am nişte probleme cu casa, am apă la subsol şi nu ştiu cum s-o elimin. E un mic dezastru. Spre regretul meu, a trebuit să opresc toate lucrările. Există varianta să instalez pompe care să elimine apa, dar e neplăcut şi stresant. Dacă se opreşte curentul, se umple subsolul de apă. Am adus specialişti, am primit oferte din Ungaria, din Italia, să vină să găsim izvorul şi să îl deturnăm cumva. Glumind, pot spune că aş putea face o piscină la subsol", a spus Gadola.
Acesta a afirmat că lucrările ar mai urma să dureze un an, din momentul în care scurgerea de apă va fi blocată, şi că doreşte să se mute acolo împreună cu familia. Momentan, Ştefan Gadola locuieşte la nici o jumătate de kilometru de viitoarea sa reşedinţă. „În anii comunismului, probabil, cineva a făcut o mansardă pe o terasă mediteraneană. Ceva de un kitsch grozav. Am dărâmat construcţia aceea. Clădirea va fi amenajată şi va păstra stilul lui Gio Ponti. Acolo va sta familia", a menţionat milionarul.
Arhitecţii clujeni consideră că Vila Tătaru, construită în perioada interbelică, este cea mai valoroasă locuinţă modernistă din Cluj-Napoca."Ponti a fost un arhitect celebru între cele două războaie mondiale şi în perioada postbelică. În biroul lui a fost proiectatã casa din Cluj", declara, pentru ZIUA de CLUJ, arhitectul Adrian Borda, membru în Comisia Monumentelor Istorice, care ştia de mansarda „monstruoasă" demolată recent.
Vila de pe strada Rosetti a fost construitã de soţii Coriolan şi Lucia Tãtaru. "Erau oameni educaţi, care ştiau de arhitectul italian", a spus Borda. Coriolan Tãtaru a fost un cunoscut doctor, şef de clinică şi profesor la Universitatea de Medicinã şi Farmacie Cluj. De asemenea, Tătaru a fost rezident regal al Ţinutului Someş, funcţie primită după ce l-ar fi tratat pe Carol al II-lea de blenoragie, conform unor scrieri istorice. Potrivit unui articol publicat de săptămânalul Clujeanul în 2005, casa era adesea vizitată de familia regelui Carol al II-lea şi de familii de intelectuali, mai ales că Lucia Tătaru cunoştea şapte limbi de circulaţie internaţională şi avea o cultură vastă. Aceasta a murit în 1983.
Vila Tătaru are parter şi un etaj, 16 camere, 600 de metri pătraţi utili, respectiv 5.421 de metri pătraţi de teren. Oferă o perspectivă frumoasă asupra Clujului. Înainte să o cumpere Ştefan Gadola, o agenţie imobiliară a scos-o la vânzare la 2,2 milioane de euro.
DECLARAŢIE
„Sunt mândru de această casă, este o clădire istorică, singura creată de Gio Ponti la Cluj. Vreau să vă povestesc că am mers pe urmele lui Ponti în Italia. Am dorit să văd şi alte opere ale sale, să cumpăr obiecte de mobilier. Gio Ponti nu a fost doar arhitect, ci şi scenograf, a făcut şi obiecte de mobilă. Acum un an şi jumătate, eram cu un prieten la un restaurant din Milano, să luăm cina. Prietenul meu i-a spus patroanei de interesul meu pentru Gio Ponti, iar ea ne-a spus că nepotul arhitectului, Matteo Ponti, îi este prieten şi obişnuieşte să ia masa în acel restaurant. Ne-am întâlnit şi ne-a plimbat o zi prin Milano, ne-a arătat mai multe dintre lucrările lui Gio Ponti. La urmă ne-a dus să o întâlnim pe fiica artistului, Lisa Ponti, care are 93 de ani. Ea ne-a aşteptat cu o carte despre lucrările lui Gio Ponti deschisă la pagina în care apărea casa mea. Ştia că este în stil cubist, cu două volume, ştia cu cine a lucrat la ea, Eli Lazar. Am fost foarte impresionat, a fost o lecţie de istorie"
Ştefan Gadola, la Realitatea FM Cluj