Planta care prelungește viața. O găsești și la marginea drumului
- Scris de Ziua de Cluj
- 20 Feb 2023, 17:18
- Life
- Ascultă știrea
Datorită ingredientelor sale active, planta era folosită încă din Antichitate atât pe post de aliment, cât și pe post de medicament.
Coada Calului este o plantă folosită în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri. Consumată sub formă de ceai, macerat sau tinctură, această plantă medicinală este folosită și în zilele noastre ca remediu natural pentru tratarea multor probleme de sănătate și afecțiuni.
Ingredientele active ale plantei au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, acestora datorându-se multe dintre beneficiile acestei plante:
- diuretice (in reumatism si guta) si dezinfectante ale cailor urinare (datorita acidului salicilic si a equisetoninei);
- hipoacidifiante gastrice;
- expectorante, bronhodilatatoare (datorita saponinelor);
- cicatrizante, epitelizante, antiinflamatoare, rezolutive, antiseptice, antimicrobiene;
- remineralizante osoase (datorita acidului salicilic si a sarurilor minerale);
- hemostatice cu marirea numarului de eritrocite.
Plantele care care cresc pe soluri pur argiloase au cele mai bune calitati curative. In functie de loc, Coada Calului are un continut de 3 pana la 16% acid salicilic!
La ce ajută și cum se folosește
- intern - se foloseste doar planta de camp sau de padure pentru: insuficienta cardiaca, angina pectorala, diaree, nefrite, tuberculoza, bronsite, anemie, guta, colecistita, reumatism, ulcer gastrointestinal; afectiuni ale vezicii si ale rinichilor, cu nisip si calculi; pentru efectul sau de coagulare a sangelui, este „de neinlocuit" in sangerari, hemoptizii (expectorantii cu sange), hemoragii.
- extern - eruptii si prurit (mancarime), de panaritiu, carii, plagi vechi supurande, proeminente osoase la calcaie (pinteni), fistule, sicozisul barbii, herpes, hemoroizi durerosi si noduli hemoroidali; amigdalita, vegetatii adenoide, stomatite, gingivoragii, fistule; leucoree; combaterea transpiratiei excesive a picioarelor.
Precauții și contraindicații
Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani nu le este recomandata copiilor, datorita continutului ridicat de siliciu.
Administrarea de Coada Calului inhiba absorbtia vitaminei B1, motiv pentru care nu va fi administrata concomitent cu suplimentele care contin aceasta vitamina.
Edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala.