Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. A fost refuzată de toate universitățile din România

Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. A fost refuzată de toate universitățile din România

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer de pe glob. S-a născut în România, unde nu a fost acceptată la facultate. A învățat în Germania.

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer de pe glob. S-a născut în România, unde nu a fost acceptată la facultate. A învățat în Germania, unde a plecat în anul 1909 fiind mânată de dorința de a-și urma visul.

Nicio universitate din țara noastră nu a acceptat-o pe motiv că este femeie și că rolul său este acela de a găti. Lucrurile nu au mers pe roze nici în străinătate, unde s-a lovit, de asemenea, de prejudecăţi bine înrădăcinate cu privire la rolul femeilor în societate.

S-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, însă nu a intrat prea ușor. Decanul Hoffman, cel care conducea școala tehnică, a încercat să o convingă că rolul femeii este la bucătărie, după cum avea să povestească chiar ea în jurnalul personal.

Așadar, admiterea la Academia Regală Tehnică din Berlin nu s-a dovedit deloc simplă. Din fericire, a fost acceptată și a urmat cursurile școlii unde erau înscriși numai bărbați. A continuat să se lupte cu prejudecățile și pe parcursul facultății.

În cele din urmă, Elisa Leonida Zamfirescu a devenit prima femeie inginer din lume. Sora inginerului Dimitrie Leonida a fost mai târziu profesor, dar și şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.

Prima inginer femeie din lume s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor. A semnat 85.000 buletine de analize de-a lungul carierei sale. A ieșit la pensie la 75 de ani.

Comenteaza