Putem mânca sănătos și cu bani puțini? Da, dacă urmăm câteva reguli simple

Putem mânca sănătos și cu bani puțini? Da, dacă urmăm câteva reguli simple
| Foto: kudika.ro

Există o percepție greșită potrivit căreia mâncarea sănătoasă presupune ingrediente scumpe. Nutriționiștii ne arată, însă, ce alegeri trebuie să facem, pentru a consuma alimente nutritive, cu un buget redus.

 

Planificați în avans. Planificarea este o componentă cheie a respectării unui buget pentru cumpărături.  Faceți o listă săptămânală acordând prioritate alimentelor bogate în nutrienți, cum ar fi legumele și fructele proaspete sau congelate, proteine slabe și cerealele integrale. Încercați să evitați produsele procesate și mâncărurile ambalate, care pot fi scumpe în raport cu valoarea lor nutritivă; în schimb, cumpărați ingrediente pentru gustări sănătoase și preparați porții individuale în avans, pe care să le savurați pe parcursul săptămânii.

Includeți leguminoase. Fasolea, lintea și alte leguminoase nu sunt doar accesibile; proteinele și fibrele pe care le conțin vă oferă sațietate, dar și minerale importante, precum fier și zinc. Leguminoasele uscate sunt chiar mai ieftine decât cele la conservă și pot fi cumpărate în cantități mari/ vrac din multe magazine alimentare. Extindeți utilizarea acestora și economisiți timp gătindu-le și adăugându-le ulterior la supe, tocănițe și salate pe tot parcursul săptămânii. 

Suplimentați cu proteine. Proteinele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă, echilibrată. Pe măsură ce prețurile la alimente cresc, luați în considerare opțiuni mai accesibile, cum ar fi pulpele de pui, ton sau somon la conservă, ori proteine vegetale. Alte proteine sănătoase includ ouăle și produsele lactate, cum ar fi brânza și iaurtul cu conținut redus de grăsimi. O masă rapidă bogată în proteine – și preferată de familie – este un smoothie preparat cu lapte, pudră de proteine și fructe. Conține suficiente proteine pentru a satisface foamea și poate fi savurat acasă sau în mers. Și rețineți,să mâncați ieftin nu trebuie să fie plictisitor. Acum puteți găsi pe internet o varietate infinită de rețete care îndeplinesc obiectivele voastre.

Pregătiți gustări ingenioase. Cu un buget restrâns, consumatorii recurg de multe ori la gustări rapide. Majoritatea sunt foarte procesate și deseori pline de sare, zahăr, grăsimi și, astfel, calorii goale. Există multe opțiuni accesibile de gustări disponibile în cantități mari, inclusiv nuci și fructe uscate care pot oferi grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Puteți folosi ingredientele din frigider, congelator și cămară pentru a prepara gustări sănătoase: decongelați un fruct și adăugați-l peste iaurt, faceți un amestec de nuci și fructe uscate, puneți într-o tavă fasole la conservă cu ulei de măsline și coaceți-le în cuptor pentru o surpriză crocantă, sau încercați un smoothie răcoritor care oferă un plus de proteine și satisface foamea.

Când vremurile sunt dificile și banii sunt puțini, ne îndreptăm de multe ori în mod automat spre alimentele foarte procesate. Dar mâncarea sănătoasă nu trebuie să vă facă gaură în buget – este nevoie doar să citiți etichetele și să știți ce alegeri alimentare mai bune puteți face pentru ca, împreună cu familia, să vă bucurați de produse sănătoase și accesibile, transmite kudika.ro.

 

 

Comenteaza