Radiografie dură a pieței imobiliare din Cluj: „Toate imobilele se vând din faza de proiect, fără extrase CF, lumea dă avans pentru locuințe care nici nu apucă să fie construite, e o speculă toxică"

Radiografie dură a pieței imobiliare din Cluj: „Toate imobilele se vând din faza de proiect, fără extrase CF, lumea dă avans pentru locuințe care nici nu apucă să fie construite, e o speculă toxică"

Creșterea absurdă a prețurilor la apartamente în Cluj-Napoca l-a făcut pe un profesor de la UBB să tragă un semnal de alarmă. Acesta susține că piața imobiliară locală este „o bulā a promisiunilor de vânzare-cumpărare, o speculă toxică ce face imposibilă locuirea decentā pentru populaţie".

Clujul imobiliar conduce clasamentul scumpirilor. În Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente ajunge la 2.105 euro pe metru pătrat util la început de an – ceea ce echivalează cu un avans lunar de 2,6%, de la 2.051 de euro pe metru pătrat. În spatele acestei cifre se află o creştere de 2,1% pe piaţa rezidenţială veche (de la 2.069 la 2.113 euro pe metru pătrat), iar, pe de altă parte, un plus de 2,9% pe piaţa nouă (de la 2.038 la 2.097 de euro pe metru pătrat), potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Claudiu Turcuș, prodecan la Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB Cluj, trage un semnal de alarmă: 

„Piaţa imobiliarā trebuie reglementată. N-ar trebui să poţi vinde fărā garanţii consistente o proprietate care nu există. La Cluj, o garsonierā este 100.000 de euro. Toate imobilele se vând din faza de proiect, fără extrase de cărţi funciare. Se numesc «investiţii», lumea dă avans pentru locuinţe care nici nu apucā sā fie construite, sunt revândute urgent, e o bulā a promisiunilor de vânzare-cumpărare, o speculă toxică ce face imposibilă locuirea decentā pentru populaţie. Apartamentele au aproape statutul acţiunilor de la bursă, totul fiind un pariu absurd şi lacom al unei pieţe care toată ziua calculează cât va creşte metrul pātrat.

Am trăi într-o lume mai bună, într-o realitate mai salubrā dacā energia şi locuirea n-ar mai fi lăsate la cheremul escrocheriilor capitaliste.”

Garsonieră de 100.000 de euro în Cluj

O garsonieră din Zorilor, de doar 24 de metri pătrați, a fost pusă la vânzare pe internet, pentru suma fabuloasă de peste 100.000 de euro, adică peste 4.600 de euro pe mp, iar construcția nu e nouă.

„Garsoniera cu baie (duș, wc) bucătărie mobilată cu totul (aragaz, frigider, mobila de bucătărie) camera cu pat dublu, dulap foarte spațios și bine compartimentat, birou, scaun etajul 4/4. Pretul este 110.000 euro, usor negociabil. Va rog fara oferte bomba. Se accepta credit”, a scris vânzătorul în anunțul său, potrivit A3.

Comenteaza