Rețeta bunicii. Cum faci cea mai bună și fragedă prăjitură cu mere
- Scris de Ziua de Cluj
- 21 Aug 2021, 13:26
- Life
- Ascultă știrea
Iată cum faci una dintre cele mai apreciate prăjituri de casă - cea cu mere și scorțișoară, un desert delicios, tocmai bun de pus pe masă în weekend.
Iată ingredientele de care ai nevoie:
Pentru aluat
500 g făină
200 g unt sau untură
100 g smântână
1 ou
150 g zahăr
2 fiole zahăr vanilat
10 g praf de copt
1 vârf de cuțit de sare
Pentru umplutură
1, 5 - 2 kg mere
3 - 5 linguri zahăr
1-1,5 linguriță cu vârf scorțisoară pudră
Cum se face
Se începe cu umplutura. Se spală merele, se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare și se pun la calit într-un vas care nu lipește, cu 3-5 linguri de zahăr. După câteva minute se adaugă scorțișoara și se amestecă din când în când, până se mai evaporă din zeamă. Se ia, apoi, de pe foc și se lasă la răcit.
Urmează aluatul - se freacă untul/untura cu zahărul într-un castron mare, se adaugă oul și smântâna și se bate ușor până se obține un aluat cremos.
Separat se amestecă făina cu sarea și praful de copt care se adaugă peste aluat, amestecând bine. Se frământă până aluatul nu mai e lipicios. Se împarte în două părți egale și întinde cu făcălețul pe o suprafață presărată cu făină câte una din cele buicăți, cât să acopere tava în care se va coace prăjitura. Se pune prima foaie în tavă, se așează umpltura deasupra și se acoperă cu a doua foaie de aluat.
Se pune tava la cuptorul preîncălzit timp de 30-35 de minute sau până se observă că s-a copt aluatul.
După ce e gata, se scoate din cuptor, se lasă puțin la răcit, apoi se presară zahăr pudră pe deasupra și se porționează.