România va avea doar 12 milioane de locuitori. CÂND estimează specialiştii că se va întâmpla asta
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Iul 2016, 13:24
- Life
- Ascultă știrea
Astăzi, pe întreg mapamondul se sărbătoreşte Ziua mondială a populației. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În 11 iulie 1989 populaţia totală a globului a atins cifra de cinci miliarde şi, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, această dată a fost aleasă Ziua Mondială a Populaţiei.
Prin marcarea acestei zile se urmăreşte realizarea unei campanii internaționale de sensibilizare privind problemele actuale ale omenirii și pentru aflarea soluțiilor reale prin care acestea pot fi rezolvate, astfel, tema anului 2016 este "Investiția în adolescente" ("Investing in teenage girls").
Contrar practicilor și credințelor vechi de a nu permite educarea fetelor tinere, care ar trebui să aibă grijă de copii și de casă în timp ce soții lor muncesc, prin tema adoptată, PNUD recomandă oferirea dreptului la educație și resurse pentru orice adolescentă din lume, care să o ajute să decidă singură și să-și modeleze viața într-un mod în care ea crede că este drept și justificat.
O estimare citată de site-ul ONU, www.un.org, arată că speranța de viață la naștere a crescut de la 30 la 67 de ani între 1800 și 2005, ceea ce duce la o creștere rapidă a populației: de la un miliard în 1810 la peste șapte miliarde în 2012.
Organizațiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizațiile comunitare și alte instituții desfășoară, cu ocazia acestei zile, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde și concursuri educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă.
La o populație de peste șapte miliarde, din martie 2012, și având în vedere estimarea atingerii cifrei de opt miliarde în 2024, devine foarte important ca oamenii să acționeze pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai sigură. Un mesaj în această direcție a fost lansat cu prilejul celebrării zilei în 2012, acesta subliniind necesitatea accesului la serviciile de sănătate și de reproducere a fiecărui cetățean, din orice colț al planetei.
Organizația Națiunilor Unite estimează o creștere a populației de până la 10 miliarde în 2050, cu o sporire anuală de 1,1%. Ritmul creșterii este ridicat în primul rând în Africa, Asia și America Latină, în timp ce populațiile sunt stabile și în descreștere în Europa. Analiștii consideră, de asemenea, că populația Africii va crește de trei ori în secolul al XXI-lea, atingând în cele din urmă cifra de 3,5 miliarde, potrivit www.worldometers.info.
La 3 iunie 2016, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, declara că populația României va ajunge, potrivit unor scenarii, la 14-15 milioane în următorii 30-40 de ani, relatează agerpres.ro.
Statisticile Națiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimează că vârsta medie a populației României va ajunge la aproape 49 de ani în anul 2050 (proiecția realizată luând în considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani în anul 2015. În plus, conform acelorași proiecții realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populația României va fi de 17,8 milioane de persoane în anul 2050, ajungând la 12,6 milioane în anul 2100.