Străzi și locuri de poveste din Cluj-Napoca | Grădina Botanică
- Scris de Anca Colibasanu
- 16 Iul 2024, 12:53
- Life
- Ascultă știrea
Grădina Botanică din Cluj poartă numele lui Alexandru Borza, directorul care a contribuit cel mai mult la organizarea acesteia într-o instituție academică și de mare interes turistic local.
Prima grădină botanică din Cluj a apărut la începutul secolului al XIX-lea, când s-a amenajat un parc botanic în partea de sud a cetății Clujului, într-o zonă cuprinsă între actualele străzi Mihail Kogălniceanu și Avram Iancu, potrivit portalului Memorie și Cunoaștere locală.
Această grădină, însă, arăta mai mult ca un parc decât ca o grădină botanică, după toate regulile științifice de organizare, astfel că abia după înființarea Universității Regale Maghiare din Cluj, în 1872, a fost organizată o asemenea grădină, pe un teren donat de contele Mikó Imre în zona Clinicilor Medicale universitare.
Sub conducerea celui de-al treilea director, Aladár Richter (1901-1913), s-a reușit achiziționarea unui teren mai mare și mai potrivit pentru amenajarea unei grădini botanice de nivel european (1910). Terenul cumpărat se afla în partea de sud a orașului, într-o zonă cu pantă destul de mare și ondulații.
Pasul decisiv spre organizarea unei grădini botanice după toate rigorile științifice a fost făcut abia după Primul Război Mondial, când universitatea clujeană a trecut sub administrația autorităților românești și, implicit, și grădina botanică a acesteia. În primăvara anului 1919, o comisie de specialiști români a fost delegată să preia universitatea clujeană, printre ei regăsindu-se și profesorul Alexandru Borza, delegat pentru specialitățile biologice din cadrul universității.
Profesorul Borza concepe un amplu plan de organizare, extindere și modernizare a grădinii botanice. Printre primele acțiuni realizate s-a numărat cumpărarea mai multor parcele de teren, peste care trece un pârâu cunoscut ca „Pârâiașul Țiganilor”, ceea ce-i conferă grădinii un aspect sălbatic și romantic, în același timp.
Deschiderea oficială pentru public a avut loc în 25 iunie 1925. Între 1930 și 1935, s-a mai adăugat clădirea Institutului Botanic.