STUDIU de 8 martie: Care sunt principalele calităţilor ale femeilor şi ale bărbaţilor. Cine are ultimul cuvânt în dispute

STUDIU de 8 martie: Care sunt principalele calităţilor ale femeilor şi ale bărbaţilor. Cine are ultimul cuvânt în dispute
Un studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) cu ocazia zilei de 8 martie arată care sunt percepţiile, reprezentările şi atitudinile românilor cu privire la această sărbătoare.

Datele culese relevă faptul că mai mult de şase din 10 români sărbătoresc Ziua Femeii, iar opt din zece respondenţi obișnuiesc să ofere cadouri cu acest prilej, cele mai multe dintre ele fiind dedicate soțiilor, iubitelor și mamelor. De altfel, 85% dintre femeile intervievate au declarat să primesc cadouri de 8 martie, cele mai frecvent oferite cadouri fiind florile.

"Preferințele femeilor în ceea ce privește cadourile primite cu ocazia zilei de 8 martie corespund, în mare, cu ceea ce primesc deja; ele își doresc să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice", se precizează în studiul citat.

În acelaşi timp, opt din 10 respondenţi cred că este nevoie de o zi specială pentru a sărbători
femeile. 

În ceea ce priveşte principalele calităţi ale femeilor, printre acestea se numără hărnicia, faptul că sunt muncitoare, frumusețea, blândețea, faptul că sunt înțelegătoare, tandrețea, bunătatea, sensibilitatea, gingășia şi delicatețea. 

Nu au fost uitaţi nici  bărbaţii, la ei fiind preţuit realismul, simțul practic, hărnicia, puterea de muncă, siguranța, stăpânirea de sine, respectul față de femei şi politețea. 

"În cazul disputelor în cuplu, aproximativ o treime dintre respondenții care sunt căsătoriți sau trăiesc în uniune consensuală declară că femeia este cea care are ultimul cuvânt, iar aproximativ un sfert menționează că bărbatul este cel care are ultimul cuvânt", se mai arată în studiu. 

Majoritatea respondenților au declarat totuşi că sunt mulțumiți de viața lor de familie, de viața de cuplu, de cea socială și de cea profesională. Satisfacția cea mai ridicată este exprimată cu privire la viața de familie, iar procentul cel mai ridicat al nemulțumirilor e exprimat în privința vieții sociale.

Nu în ultimul rând, o cincime dintre respondenţi ar prefera ca șefii lor să fie persoane de gen feminin.

Studiul, intitulat "Ziua Femeii - percepţii şi reprezentări", a fost realizat în perioada 1-2 martie 2016 pe un eșantion total de 1.515 de subiecți cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă din România. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar marja de eroare este de ±2,5%.

Comenteaza