Țările din UE în care locuitorii au cea mai lungă perioadă de viață sănătoasă. Cum stă România la acest capitol

Țările din UE în care locuitorii au cea mai lungă perioadă de viață sănătoasă. Cum stă România la acest capitol

Speranța de viață sănătoasă măsoară numărul de ani pe care o persoană medie îi va trăi fără dizabilități sau limitări în viața de zi cu zi.

E bine să ai o viață lungă, desigur, dar la fel de important este să ai o viață în care să te bucuri de sănătate. Speranța de viață sănătoasă la naștere arată dacă oamenii vor fi sănătoși, mai ales în ultimii ani ai existenței lor.

În 2022, în UE numărul de ani de viață sănătoasă a fost de 62,8 ani pentru femei și 62,4 ani pentru bărbați. Aceasta a reprezentat aproximativ trei sferturi (75,4%) și patru cincimi (80,1%) din speranța totală de viață pentru femei și, respectiv, bărbați, arată o analiză publicată de Eurostat.

Speranța de viață la naștere a femeilor din UE a fost, în medie, cu 5,4 ani mai mare decât cea a bărbaților (83,3 ani față de 77,9 ani). Anii de viață sănătoși - lipsiți de limitări de activitate - reprezintă 75%, respectiv 80% din speranța totală de viață pentru femei și, respectiv, bărbați. Prin urmare, în medie, bărbații tind să-și petreacă o proporție mai mare din viața lor ceva mai scurtă fără limitări de activitate.

Dintre țările UE, Malta a înregistrat cel mai mare număr de ani de viață sănătoasă la naștere în 2022 pentru femei (70,3 ani), înaintea Bulgariei (68,9 ani) și Sloveniei (68,5 ani). 

În schimb, Danemarca a avut cel mai mic număr de ani de viață sănătoși pentru femei (54,6 ani), urmată de Letonia (55,4 ani) și Țările de Jos (56,3 ani).

Cel mai mare număr de ani de viață sănătoasă pentru bărbați a fost înregistrat tot în Malta (70,1), urmată de Suedia (67,5) și Italia (67,1), la polul opus fiind locuitorii din Letonia (53,0 ani), Slovacia (56,6 ani) și Danemarca. (57,1 ani).

Pentru România, datele sunt estimative, însă țara noastră se situează, în analiza citată, printre țările în care speranța de ani de viață sănătoși este sub 60 de ani, cu o medie de 59,3 la femei și 58,7 la bărbați (vezi graficul).

Țările din UE în care locuitorii au cea mai lungă perioadă de viață sănătoasă. Situația în România

 

Comenteaza