Tradiții, obiceiuri și supersitiții de Moș Nicolae. Ce nu este bine să faci în această zi
- Scris de Ziua de Cluj
- 06 Dec 2024, 12:06
- Life
- Ascultă știrea
Sărbătoarea Sfântului Nicolae, ocrotitorul săracilor, celebrat pe 6 Decembrie este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii.
Tradiţia spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu. Sf. Nicolae nu este considerat doar ocrotitorul copiilor, săracilorci și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate, văduvelor și a celor acuzați pe nedrept. Prin rugăciunile sale, Sfântul Nicolae a reușit să salveze niște marinari, iar în Alexandria a vindecat mulți bolnavi, aflați pe patul de moarte.
Una de tradițiile legată de această sărbătoare spune că trebuie puse în apă crenguțe de pomi fructiferi. Acestea vor fi așezate lângă o icoană, iar de Anul Nou vor fi înflorite.
În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an. De asemenea, la sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. În ceea ce privește legenda lui Moș Nicolae, ea s-a răspândit în toată lumea sub diverse forme.
Se spune că, dacă pe 6 decembrie ninge, Sfântul Nicolae „își scutură barba”, iar iarna va fi grea. Dacă nu ninge, iarna va fi blândă. În această zi creștinii participă la slujbele religioase dedicate Sfântului Nicolae, cer protecție și binecuvântare.
Există și câteva superstiții legate de această zi
Nu este bine să faceți treburi grele prin casă/gospodărie. Se recomandă evitarea activităților precum spălarea și curățenia generală, pentru că ziua Sfântului Nicolae este considerată o zi de odihnă și rugăciune.
De asemenea, evitați certurile, confruntările și încercați să mențineți o atitudine calmă. Se spune că tensiunea din această zi poate atrage ghinion.
Tradiția subliniază importanța generozității în această zi. Nu-i ignorați pe cei care vă cer ajutorulastăzi. Gestul ar poate fi considerat un semn de nepăsare față de valorile promovate de Sfântul Nicolae și nu refuzați invitațiile care vi se fac - ziua este considerată un moment favorabil pentru a fi deschis și binevoitor față de ceilalți.
Ce cadouri este bine să oferim de Sfântul Nicolae și care ar trebui evitate
Potrivit unei legende străvechi, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moș Nicolae le pune copiilor cuminți în ghetuțe dulciuri și fructe. Aceste cadouri sunt semnul unei bune purtări.
Tot tradiția spune că în această zi nu trebuie să oferi drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii. Se spune despre aceste lucruri că ar putea să aducă ghinion.
Tot potrivit tradiției, copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o crenguță de măr. Povestea nuielușei lui Moș Nicolae a pornit de la o faptă reală, făcută de Sfânt pe timpul vieții.
Se spune că Sfântul Nicolae i-ar fi dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a batjocori cele bisericești și astfel a rămas obiceiul ca Moș Niculae să le pună copiilor mai neascultători nu doar daruri în ghetuțe, ci și o nuielușă.
Tradiția spune că nuielușa se pune în apă, iar dacă înflorește până la Crăciun, înseamnă că Sfântul te-a iertat.