Turbulențe în timpul zborului? Care este probabilitatea ca avionul să cadă
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mai 2024, 17:45
- Life
- Ascultă știrea
Pasagerii care au experimentat turbulenţe puternice în timp ce se aflau la bordul unui avion probabil au trecut printr-un episod de anxietate sever. Ce explicaţii dau experții în aviație cu privire la turbulențe.
Turbulențele pot apărea din două motive principale. Prima categorie este legată de fenomenele meteorologice, cum ar fi furtunile sau vânturile puternice ce trec peste lanțurile de munți. Aceste tipuri de turbulențe sunt mai ușor de anticipat datorită poziției geografice și a indiciilor meteo. Cu toate acestea, există și o a doua categorie de turbulențe, denumite „turbulențe în aer limpede”, care pot apărea brusc și sunt mai dificil de prevăzut.
„Oamenii tind să creadă că orice turbulență este periculoasă. În realitate, piloții consideră o turbulență drept severă doar când aceasta afectează citirea instrumentelor de bord, un caz extrem de rar.”, explică Danilo Recine, un pilot cu experiență militară, angajat acum în aviația civilă și vicepreședinte al Asociației Naționale Profesionale Aviației Civile din Italia.
„Probabilitatea ca un avion să cadă din cauza unei turbulențe este practic zero”, susține Recine. Pericolele reale pot apărea doar dacă pasagerii nu sunt bine așezați și cu centurile de siguranță fixate, ceea ce poate duce la accidentări minore în cazul unor turbulențe severe.
Pentru piloți, turbulențele sunt un factor de care se ține cont în planificarea rutei, însă riscul structural pentru avion este extrem de scăzut. „În condiții meteo critice, noi nu putem ateriza pe niciun aeroport. Acesta este unul dintre cele mai riscante scenarii, nu turbulențele de la altitudini mari”, a adăugat Danilo Recine.
În pofida faptului că turbulențele pot fi neliniștitoare pentru pasageri, acestea nu constituie un pericol real pentru integritatea avionului sau siguranța zborului. Teama generată de aceste fenomene, amplificată de rețelele sociale, pare să fie mai mare decât riscul efectiv.
Chiar şi în momentele în care avionul este afectat de turbulenţe severe sau intră într-un zid de nori cumulonimbus ce pun împreună ploaie, întuneric, curenti puternici de aer şi chiar fulgere, aceste fenomene nu sunt un pericol pentru pasageri. Turbulenţele severe sunt extrem de rare, iar piloţii ştiu să se fereasca de ele pentru că au la dispoziţie informaţii despre vreme, radare, comunicări constante din partea altor nave, aparate de măsura la bord şi experienta zecilor de mii de ore de zbor, scrie şi Eximtur într-un articol amplu dedicat turbulenţelor.