Un "DA" de neuitat, la 1.500 m altitudine. Cerere în căsătorie la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Un "DA" de neuitat, la 1.500 m altitudine. Cerere în căsătorie la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
| Foto: Centrul de Cultură 'Augustin Bena' / facebook

Un moment plin de emoție și simbolism a avut loc duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai veche și mai cunoscută sărbătoare populară din România.

În mijlocul mulțimii adunate la peste 1.500 de metri altitudine, un tânăr din Arad și-a cerut iubita în căsătorie, în aplauzele și ovațiile celor prezenți.

Gestul a adus o notă romantică aparte evenimentului, care, de-a lungul secolelor, a fost nu doar un prilej de întâlnire între comunitățile izolate ale Munților Apuseni, ci și un simbol al legăturilor sufletești ce se înfiripă sub cerul liber al Găinii. Tânăra a spus „DA” cu emoție și bucurie, iar clipa a fost întâmpinată cu ropote de aplauze, zâmbete și chiar lacrimi de fericire, conform Agerpres.

„Pe fundalul spectaculos al Apusenilor, un tânăr curajos și îndrăgostit a ales să își exprime iubirea într-un loc încărcat de tradiție. Cererea în căsătorie a fost un moment care a emoționat nu doar pe cei doi, ci și întreaga comunitate prezentă pe munte”, au transmis reprezentanții Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, organizatori ai evenimentului.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, atestat documentar din 1816, este organizat anual în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. De-a lungul vremii, a devenit un loc de întâlnire pentru locuitorii din Țara Moților și din întreaga Transilvanie. Deși în prezent numărul participanților a scăzut față de anii de glorie, când se adunau peste 100.000 de oameni, târgul continuă să fie un simbol puternic al tradiției și identității românești.

Ediția din acest an a inclus, pe lângă momentele de tradiție și ceremonie, un spectacol folcloric cu ansambluri din județele Alba, Arad, Bihor și Cluj, un foc de tabără și artificii, dar și slujba religioasă la crucea lui Avram Iancu, ridicată în 1924 în prezența Regelui Ferdinand.

Legenda locului spune că o crăiasă cu o găină care făcea ouă de aur binecuvânta iubirea celor ce veneau să-și jure credință pe Muntele Găina.

Comenteaza