Un nou test poate prognoza evoluția pe cinci ani pentru pacienții semne incipiente de Alzheimer

Un nou test poate prognoza evoluția pe cinci ani pentru pacienții semne incipiente de Alzheimer

Un instrument dezvoltat de o echipă de experți poate prognoza următorii cinci ani de declin cognitiv pentru pacienții care prezintă semne timpurii ale bolii Alzheimer.

Evoluția demenței poate varia de la o persoană la alta, dar cercetătorii au reușit să schițeze un model predictiv bazat pe studierea unor pacienți în mediul real.

Noul instrument încearcă să estimeze cât de repede vor suferi de declin cognitiv persoanele cu boala Alzheimer în stadiu incipient.

„Oamenii vor să știe la ce să se aștepte de la boală, astfel încât sunt necesare urgent modele de predicție mai bune”, explică medicul-cercetător Pieter van der Veere de la Universitatea Amsterdam din Țările de Jos, într-un comunicat.

Echipa a studiat 961 de pacienți, cu o vârstă medie de 65 de ani, 651 cu demență ușoară și 310 cu tulburări cognitive ușoare. Fiecare pacient avea, de asemenea, plăci beta amiloide, depozite de proteine în creier care sunt caracteristice bolii Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Ei au analizat cu atenție scanările RMN și biomarkerii colectați din lichidul cefalorahidian al acestora. De asemenea, au luat în considerare vârsta și sexul fiecărui pacient, istoricul medical și scorurile testelor cognitive de-a lungul timpului.

Cercetătorii au putut, de asemenea, să modeleze efectele medicației. Modelul poate produce un rezultat personalizat care poate oferi pacienților o idee mai clară cu privire la ceea ce trebuie să se aștepte pe măsură ce boala progresează.

„În viitor, acest lucru va deveni și mai important dacă vom putea trata boala Alzheimer”, spune neurologul Wiesje van der Flier de la Universitatea din Amsterdam.

Acesta poate fi un punct de plecare pentru conversațiile dintre medic, pacient și familie cu privire la avantajele și dezavantajele tratamentelor, astfel încât să poată ajunge împreună la o decizie adecvată, a precizat medicul.

Mai multe, AICI

 

Comenteaza