A murit jurnalista Iulia Marin: "Un om cu talent, cu umor, cu profunzime..."

A murit jurnalista Iulia Marin: "Un om cu talent, cu umor, cu profunzime..."
| Foto: Facebook - Recorder

Libertatea a anunţat moartea colegei de redacţie, Iulia Marin, la vârsta de 32 de ani. Jurnalista lucrase pe domeniile politică și investigație şi avea o experiență de 11 ani în presă. 

Iulia Marin avea o experiență de 11 ani în presă. Ea a debutat la Adevărul, apoi a continuat la PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea.

"Marți, 18 aprilie, polițiștii Secției 21 din Capitală și proprietara apartamentului în care locuia au găsit-o pe colega noastră fără suflare. Ea locuia în cartierul Militari.  Cauzele decesului vor fi stabilite de medicii de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) în următoarele zile. Născută pe 30 aprilie 1990 la Pitești, Iulia Marin s-a remarcat, încă din primii ani de presă, prin duetul care desăvârșește un jurnalist. Scria simplu și frumos", scriu colegii Iuliei de la Libertatea

Aceştia mai spun că jurnalista s-a luptat în ultimii patru ani cu probleme de sanatate mintală, cu diagnostice severe, despre care a ales să vorbească deschis, inclusiv despre tulburarea bipolară şi a scris constant despre bolile psihice pe pagina ei de Facebook.

Iulia Marin a ridicat de foarte multe ori discuția despre stigmatizarea bolilor psihice și a avut curajul să-i spună lumii că ea se luptă pentru viață. Iulia a reușit, în ciuda acestor diagnostice psihice, să fie prezentă, să scrie, să facă investigații, să meargă mai departe, de fiecare dată, dorindu-și să trăiască.

"Iulia Marin, unul dintre cei mai talentați jurnaliști din presa românească, a încetat din viață la vârsta de 32 de ani. Poliția nu a elucidat, deocamdată, circumstanțele morții ei, decesul survenind în apartamentul în care locuia. Pentru noi, pierderea Iuliei este mai mult decât o știre îndoliată.

Iulia a fost, între 2018 și 2020, colega noastră de redacție și unul dintre jurnaliștii care au ajutat Recorder să crească. Textele și imaginile pe care le-a filmat au adus claritate într-o perioadă tulbure pentru România. Iulia a iubit scrisul și a scris mult.

În ultimul ei material pentru Recorder - publicat sub anonimat la acel moment, dar asumat public în urmă cu câteva luni - a vorbit despre suferința cu care se lupta de mai mulți ani: depresia. Reportajul ei este șocant și emoționant, în egală măsură. Evoluează lent și minuțios de la primul moment al conștietizării bolii până la zilele și nopțile de coșmar din cel mai mare spital de psihiatrie al României. Suferința ei ne-a arătat cât de rudimentar este sistemul care trebuie să lucreze cu cel mai complicat mecanism din univers, creierul omenesc.

Dar, dincolo de suferință, Iulia a fost un om cu talent, cu umor, cu profunzime. Pentru toate cuvintele și imaginile pe care ni le-a încredințat, pentru talentul uriaș cu care și-a spus poveștile și mai ales pentru prezența ei mereu blândă și ghidată de bunătate, Iulia va rămâne mereu în mințile și în sufletele noastre", au transmis şi foştii colegi de la Recorder ai jurnalistei. 

Comenteaza