O instanță din România a anulat măsura de închidere a barurilor şi restaurantelor dintr-un județ

O instanță din România a anulat măsura de închidere a barurilor şi restaurantelor dintr-un județ
| Foto: edupedu.ro

Judecătorii Tribunalului Bacău au anulat decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă confrom căreia barurile și restaurantele din județ să fie închise din cauza numărului mare de cazuri de îmbolnăviri. 

Mai mulţi jucători HoReCa din judeţ s-au asociat şi au intentat la secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal un proces pentru anulare act administrativ cu caracter normativ.

Judecătorii au decis anularea “art 2 alin 7 din hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, nr 44 din data de 15.10.2020. Suspendă art 2 alin 7 (…) până la soluţionarea definitivă a cauzei. Obligă pârâtul la emiterea unui alt HCJSU care să cuprindă măsuri graduale de combatere a COvid-19 pentru industria HoReCa”

Decizia vine într-o perioadă în care autorităţile au luat decizia închiderii la interior a localurilor HoReCa din cele mai multe zone din ţară ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri. Măsuri similare au fost luate însă de majoritatea ţărilor europene.

„Ceea ce am spus în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii HORECA, din 12 octombrie, s-a adeverit: orice hotărâre, inclusiv a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, este contestabilă, mai ales când ea prezintă semne clare de abuz, fugă de responsabilitate din partea autorităţilor şi abordări heirupiste, vădit contraproductive, cu consecinţe dintre cele mai nefaste. Tribunalul Bacău a dispus (...) anularea unei părţi din hotărârea CJSU nr. 44/15.10.2020, obligând totodată CJSU la emiterea unei noi hotărâri care să conţină măsuri graduale de combatere a pandemiei în privinţa industriei locale HORECA”, a afirmă Valentin Ivancea, preşedintele CJ Bacău.

Valentin Ivancea a subliniat că a propus în şedinţa CJSU de la acel moment să fie luate măsuri graduale, convenite cu reprezentanţii HORECA, dar nu s-a ţinut cont de solicitarea lui.

„E un prim mare pas înainte în direcţia respectării drepturilor acestor antreprenori, dar şi în privinţa elaborării unui plan coerent şi eficient de măsuri anti-COVID-19, care să nu ducă la faliment afacerile locale şi aşa lovite de pandemie. Mă bucur că reprezentanţii HORECA au înţeles, în discuţia pe care am avut-o la mijlocul lui octombrie, că doar acţionând congruent, unitar, pot obţine rezultate. Ele încep să apară”, a mai scris preşedintele CJ Bacău, pe pagina de Facebook, potrivit Agerpres.

Hotărârea Tribunalului Bacău nu este definitivă şi poate fi atacată prin recurs. 

Comenteaza