Preşedintele Comisiei de la Veneţia vine la Cluj. Care e modelul României de protejare și promovare a minorităţilor naţionale

Preşedintele Comisiei de la Veneţia vine la Cluj. Care e modelul României de protejare și promovare a minorităţilor naţionale
România a ratificat, în 1995, Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale. Aniversarea celor 20 de ani va avea loc la Cluj, iar la eveniment va participa şi preşedintele Comisiei de la Veneţia.

La Cluj va avea loc joi, 30 aprilie, o conferință internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a Convenției cadru pentru protecția minorităților naționale. Conferinţa este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj.

La conferința va participa Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept. Comisia este formată din experți independenți în domeniul dreptului constituțional şi a fost creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistență constituțională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, dar datorită locului de desfăşurare a sesiunilor, de patru ori pe an, la Veneția, Italia, a primit supranumele de Comisia de la Veneția.

La conferinţă vor lua parte reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai minorităților naționale, politicieni, care vor discuta despre protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum și despre modelul României în materie de protejare și promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care are ca obiective fundamentale interculturalitatea și participarea activă a minorităților la procesul de luare a deciziilor în viaţa publică.

O notă foarte bună pentru România, în ceea ce priveşte relaţia majorităţii cu minorităţile naţionale, este că a ales anul trecut un preşedinte de etnie germană, pe Klaus Iohannis.

Conferința își propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internațional dedicat exclusiv minorităților naționale în promovarea diversității culturale, a multiculturalității, a bunei conviețuiri, a toleranței la nivelul societății

Conferința se va desfășura la Universitatea Babeș-Bolyai, Aula Magna, joi, începând cu ora 10, limbile de lucru fiind engleza și româna.

 

Comenteaza