S-a semnat acordul pentru conexiunea a două drumuri expres între România și Ungaria

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, şi ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, au semnat, marţi, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii între drumurile expres Salonta şi Békéscsaba-Méhkerék.

Marți a fost semnat la București Acordul interguvernamental privind stabilirea conexiunii Drumului expres Salonta - Frontieră (Ro) cu rețeaua rutieră din Ungaria. Proiectul ar urma să fie scos la licitație în acest an, cu termen de finalizare 2026, cele două șosele de mare viteză din România și Ungaria urmând a se conecta până în 2030.

”Acordul de astăzi face legătura, pe partea românească, la Salonta din Drumul Expres Arad-Oradea, se merge spre graniță, pe o lungime de 9,8km. Acest drum de aproape 10km este parte a proiectului mare Arad-Oradea, nu este separat și, cum bine știți, s-au descentralizat multe dintre proiectele de acest tip către autoritățile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu această variantă de Salonta se află în gestiunea Consiliului Județean Bihor și a Consiliului Județean Arad, noi suntem doar pe post de a finanța aceste proiecte, ei le implementează. Undeva în vară vom avea Acordul de Mediu, care se obține dificilîn România și nu numai - și undeva în octombrie se va finaliza Proiectul tehnic, astfel încât să putem lansa în licitație execuția până la finalul acestui an, iar termenul de finalizare a întregului proiect este 2026”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, la evenimentul de semnare a acordului.

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a spus că drumul expres Budapesta-Békéscsaba va fi adus până la graniţa cu România, unde se va conecta cu drumurile expres din ţara noastră.

”Dezvoltarea colaborării între cele două ţări este imposibil de imaginat fără dezvoltarea legăturilor fizice dintre ţările noastre. În trecut am avut un obiectiv, şi anume că la fiecare cinci ani vom inaugura câte o conexiune de drum expres între cele două ţări. Am reuşit acest lucru în 2015, la fel şi în 2020. Succesul din 2025 este în etapa de pregătire, şi anume momentul în care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul oraşului Satu Mare. Astăzi însă am asigurat succesul pentru anul 2030 deoarece am încheiat acordul cu privire la conexiunea numărul 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul că noi, pe partea ungară, o să ducem drumul expres Budapesta-Békéscsaba până la graniţa cu România şi atunci va exista posibilitatea ca acest drum să se interconecteze cu drumurile expres din ţara dumneavoastră”, a declarat Péter Szijjártó, după semnarea acordului.

Comenteaza