O cercetătoare de la UBB Cluj, coautoare în mai multe articole publicate în revista Nature, dedicate medicinei spațiale

O cercetătoare de la UBB Cluj, coautoare în mai multe articole publicate în revista Nature, dedicate medicinei spațiale

Laura Pătraș, reprezentantă a grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a avut în luna iunie, două contribuții în prestigioasa revistă Nature, dedicată medicinei spațiale.

Laura Pătraș, cercetător din cadrul grupului de Nanomedicină de la Facultatea de Biologie și Geologie UBB Cluj (https://centru3b.centre.ubbcluj.ro/grupul-de-nanomedicina/) a avut în această lună, în cadrul unui grup internațional de cercetare, mai larg, două contribuții în prestigioasa revistă Nature, dedicată medicinei spațiale.

„Unul dintre articole – Jones et al., 2024: Molecular and physiologic changes in the SpaceX Inspiration4 civilian crew – analizează date biomedicale și neurocognitive din zborurile civile SpaceX, neidentificându-se deocamdată riscuri majore în misiunile pe termen scurt pentru sănătatea astronauților.

Al doilea articol – Overbey et al., 2024: The Space Omics and Medical Atlas (SOMA) and international astronaut biobank – prezintă o bază de date publică și un atlas biomedical (Space Omics and Medical Atlas – SOMA), bazat pe mai multe misiuni spațiale, care poate ghida viitoarele misiuni spațiale ale omenirii”, arată reprezentanții UBB Cluj

„Colega noastră, Laura Pătraș, este un cercetător de talie internațională. Pe lângă aceste două articole în revista Nature, a mai avut luna aceasta încă trei publicații în „sistemul Nature” (revista Nature Communications), ceea ce poziționează noul program UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro), din cadrul UBB School of Health, vizibil în domeniul medicinei spațiale. O felicit pentru aceste realizări de excepție și vom gândi împreună cum dezvoltăm mai complex acest domeniu, pe viitor, în UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

Comenteaza