Opera AI forte: inteligență artificială și premiere în noua ediție a festivalului Opera Aperta

Opera AI forte: inteligență artificială și premiere în noua ediție a festivalului Opera Aperta
| Foto: Facebook.com/PrimariaClujNapocaRomania

Opera Aperta revine cu mai multe evenimente la Cluj-Napoca, între 22-25 iunie, la cea de-a VII-a ediție a festivalului.

Potrivit organizatorilor, inteligența artificială preia bagheta în noua ediție Opera Aperta: tehnologii care decodează rolul dirijorului în spectacolul de operă, reprezentanții cu invitați din țară și străinătate sparg granițele clasicului și invită publicul la redescoperirea unor capodopere. Piața Unirii, parcul Stefan cel Mare, sala mare a operei sunt spațiile ce vor găzdui, între 22-25 iunie, cea de-a VII-a ediție a festivalului.

Festivalul se va deschide în 22 iunie, la ora 20:30, cu Innamorato di te, un concert în care baritonul Florin Estefan și tenorul Eusebiu Huțan, vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca și de bandoneonistul invitat Giancarlo Palena. Instrumentistul italian este recunoscut de pe scene precum Royal Festival Hall, Royal Opera House of Muscat sau Teatro San Carlo di Napoli pentru arta sa care atinge diverse genuri muzicale, de la baroc la contemporan. 

Pentru prima oară la Cluj, spectatorii au șansa să se întâlnească, în 23 iunie, la Opera Română, cu Familia Addams. Toți ochii vor fi ațintiți asupra lui Wednesday, personajul care a făcut înconjurul internetului la începutul anului, în viziunea artiștilor Teatrului Excelsior din București și a regizorului Răzvan Mazilu.

Vedeta festivalului este producția Rigoletto a Operei clujene, sub conducerea dirijorului David Crescenzi. În premieră în România, drama bufonului Rigoletto va fi completată AI forte de instalația realizată de Polyhedron, dezvoltată pentru a traduce mișcările mânilor dirijorului, cu ajutorul unei inovații absolute în România. Tenorul Ovidiu Purcel în rolul Ducele, Simone Piazzola în rolul Rigoletto și soprana Andreea Mădălina Barbu în rolul Gilda completează un spectacol oferit gratuit publicului, în 25 iunie, în Piața Unirii.

„Ne-am dorit ca publicul nostru să descopere muzica pe noi frecvențe, așa că experiența muzicală va fi potențată anul acesta de tehnologie, care are rolul de a decoda spectacolul de operă într-un mod la care spectatorii nu au mai avut acces până acum. Vrem să arătăm că, indiferent de timpuri, muzica de operă își păstrează forța și relevanța. ”, spune Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Alte două evenimente, susținute de Opera Maghiară din Cluj și Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, plus expoziția Interweave - Mapping Visual Polyphonies din parcul Ștefan cel Mare completează afișul Opera Aperta de anul acesta.

Cea de a VII-a ediție a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.

Programul complet al festivalului Opera Aperta

- 22 iunie

Innamorato di te (concert de muzică italiană) - ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă

- 23 iunie

Familia Addams (musical al Teatrului Excelsior București) - ora 18:30, Sala Mare a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, acces pe bază de bilet

Dima Belinski & DS PROJECT ORCHESTRA - ora 21:30, Piața Unirii, intrare liberă

- 24 iunie

Note e parole con Maestro David Crescenzi - ora 18:00, Opera Lounge, Piața Unirii, intrare liberă

Cavalleria Rusticana/ Pagliacci (spectacol de operă susțiunut de Opera Maghiară de Stat Cluj) - ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă

Simpozionul Național Opera Aperta

- 25 iunie

Simpozionul Național Opera Aperta

Rigoletto (spectacol de operă susținut de Opera Română) - ora 20:30, Piața Unirii, intrare liberă

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflat la a VII-a ediție. Din 2015, spectatorii au cunoscut opera și artiștii într-un mod aparte, dincolo de granița imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locații neconvenționale din oraș. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco și La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar și spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.

Comenteaza