Dragoş Damian, CEO Terapia: Elitele economice din România ar trebuie să se mobilizeze pentru a da Preşedintele țării în 2024. De ce mediul de afaceri de astăzi e vinovat de multe lucruri care nu se fac în această țară

Dragoş Damian, CEO Terapia: Elitele economice din România ar trebuie să se mobilizeze pentru a da Preşedintele țării în 2024. De ce mediul de afaceri de astăzi e vinovat de multe lucruri care nu se fac în această țară

Nu trimiteam opinia asta la care tot moșmondesc de anul trecut dacă nu vedeam declarațiile lui Adrian Sârbu, care a reluat ceea ce unele manuale de istorie spun cu jumatăte de gură, anume că AIC a fost pus domnitor în 1859 de elitele economice ale celor două țări românești de atunci.

Există astfel precedentul și momentul istoric ca elitele de afaceri din 2024 să susțină un candidat la Presedinție, fie acesta om de afaceri, om politic, sportiv, militar, sau orice altceva ne poate naviga până în 2029.

Toți pruncii știu că din 2025 încolo urmează o perioada internațională îngrozitor de complicată, iar pentru România este cu atât mai complicată cu cât politica noastră externă a ramas la stadiul că întrebăm „Cât de sus să sărim?” când un partener strategic ne ordonă „Săriți!”. Și, oricât de sus am sări, tot nu am intrat în Schengen, ca să dăm doar un exemplu de obediență nerăsplătită......

Toți înjurăm și considerăm vinovată clasa politică pentu ceea ce întampla astăzi în România. 

Nu este vinovată clasa politică pentru ceea ce se întampla în țară. 

Vinovat este mediul de afaceri pentru că, deși a sesizat inechitățile și distorsiunile din public și privat și știa că era o chestiune de timp să se ajungă la deficit excesiv, a tăcut complice stând cu mâna întinsă la politicieni încercând să mai prindă – încearcă și acum - pe ultima sută de metri, o scutire, o facilitate, o schemă de ajutor sau un stimulent.

Mediul de afaceri este vinovat pentru că, deși vede că suntem complet captivi importurilor de mâncare, medicamente, energie și apărare, tace complice și investește tot în depozite ca să mai importe ceva, în loc să producă în țară.

Mediul de afaceri este vinovat pentru că, deși vede cum se deșiră sistemele de sănătate și educație, complet politizate, tace complice încercând să mai prindă un contract cu un spital sau cu o școală.

Mediul de afaceri este vinovat pentru că, deși condamnă oficial evaziunea fiscală și munca la negru care înfloresc cu larga contribuție a politicului, tace complice încercând să găsească soluții „creative” care în cele din urmă conduc tot la evaziune fiscală și muncă la negru.

Mediul de afaceri este vinovat pentru că, deși știe de amestecul nepriceput al politicului în economie, tace complice încercănd să găsească înca un politician care să-l „ajute”.

Mediul de afaceri este vinovat pentru că, deși știe că România pierde demografie, pierde tinerii deștepți și pierde forța de muncă calificată pentru că politicul nu a facut nimic în ciuda tuturor semnalelor, tace complice crezând că o să poate umple țara de muncitori asiatici.

Mediul de afaceri mai are puțin timp de reflecție dacă să continue să se văicărească de modul în care este guvernată țara arătând spre politicieni sau să treacă la treabă și să dea viitorul Președinte al României. Președintele României poate fi dat de Washington, de Bruxelles, de Vatican, de Muntele Athos, de loje, de serviciile secrete și de alte teorii ale conspirației sau, pentru schimbare, de elitele din mediul de afaceri, așa cum se întampla în foarte multe țări și cum s-a întamplat și în România în 1859.

Asadar, cei 500 de invitați de la ZF 25 ar trebui să se gândească dacă nu a venit momentul să se implice pentru a da Președintele României. Să susțină un politician, un sportiv, un militar sau un om de afaceri. Avem lideri excepționali în mediul de afaceri care pot face diferența. Avem pe Radu sau Dan sau Anca sau Mihai sau Cristina sau Adrian sau Iulian sau Ionuț sau Ștefan care pot schimba România cu totul până în 2030.

Opinie publicată în ZF.

Comenteaza