Dragoş Damian, CEO Terapia: Nu găsiţi ibuprofen, paracetamol, antibiotice, vaccinuri? Austria este de vină!

Dragoş Damian, CEO Terapia: Nu găsiţi ibuprofen, paracetamol, antibiotice, vaccinuri? Austria este de vină!

De vreo 10 ani de zile bat cărări la demiurgii medicinei și farmaciei din România, mulți (citiți „toți”) dintre ei implicati și în politic, încercând să-i conving că problemele industriei farmaceutice nu sunt cele legate de medicamentele scumpe, care sunt destinate unui număr redus de pacienți.

Problemele care deja au apărut și se vor agrava sunt legate de medicamentele uzuale, utilizate de miliarde de pacienți, care vor începe să dispară pentru că cererea este tot mai mare la nivel planetar, fabricile care le produc tot mai puține, și restrictiile din domeniu tot mai exagerate.

Creezi panică, vrei să-ți vinzi marfa, vom găsi soluții. Lasă-ne în pace!

După care se duceau la conferințe, congrese și serate cu ștaif despre medicina personalizată, cercetare & dezvoltare și inovație în medicină sau semnau documentele programelor naționale scrise în birourile companiilor farmaceutice prietene. 

Nu am învățat nimic nici în pandemie, deși lipsurile au fost de tot felul, nu numai medicamente erau de negăsit ci și echipamente, consumabile și materiale sanitare.

Austria, pandemia, prețurile la utilități sau războiul NU SUNT DE VINĂ pentru slaba guvernare din majoritatea sectoarelor economice, cu predilecție în industria farmaceutică – dar este convenabil să se dea vina pe ele. De vină sunt politicile publice scrise la comandă sau incompetent de către consultanții „independenți” din sănătate sau de către persoanele „cimentate” în eșaloanele 3-4-5 din ministere - miniștrii și secretarii de stat se schimbă atât de des încât aproape nu mai au nici o contribuție.

In 5 ani, 2016-2021, costurile cu sănătatea s-au dublat în România și totuși lipsesc medicamentele cele mai uzuale și, mai grav, cele pediatrice.

Mai jos sunt o serie de opinii scrise în ultimii aproape 10 ani de când încerc să atrag atentia asupra problemelor serioase privind aprovizionarea cu medicamente și asupra dezinteresului față de aceasta industrie strategică. România este complet dependentă de importuri pentru anumite tipuri de medicamente, sectorul generând peste 10% din cele 30 de miliarde Euro ale deficitului de balanță comercială.

Nevoia de medicamente uzuale, mai ales pentru cele pediatrice, se va intensifica în următorii 10 ani datorită creșterii natalității și speranței de viață, accesului mai larg la servicii de sănătate și alocării personale de sume importante de bani pentru creșterea calității și duratei vieții. Așadar, deficitele de medicamente vor continua să iasă la suprafață, iar Romania, prin dependența ei, va rămâne victima de serviciu.

Solutia rămâne aceeași, deja propusă: să luăm 100 de milioane de Euro din miliardele (care oricum vor fi risipite inutil) din buget, din PNRR, din fondurile europene, să contractăm specialiști internaționali și să construim câteva fabrici de medicamente și vaccinuri pentru uz intern și pentru exporturi.

Comenteaza