Dragoş Damian, Terapia: 33 de fabrici din România făcute praf în 33 de ani de la Revoluţie (...) Nu Austria sau Olanda sau Suedia sunt de vină pentru ce ni s-a întâmplat în aceşti 33 de ani
- Scris de Dragoş Damian
- 20 Dec 2022, 11:19
- Opinie
- Ascultă știrea
Discutiile populiste ale zilei. S-au prins conducătorii noștri că importăm 60-70% din ce consumăm, că trebuie să mergem în Azerbaijan după energie, că avem un deficit enorm de resurse umane.
33 de fabrici din România făcute praf în 33 de ani de la Revoluţie. Luate la întâmplare, din cele 7.000 puse la pământ. Nu Austria sau Olanda sau Suedia sunt de vină pentru ce ni s-a întâmplat în aceşti 33 de ani
S-au prins că Romania nu poate crește doar din importuri, imobiliare și servicii IT.
Am închis total sau parțial sau am vândut în pierdere mare 7000 de fabrici. Am construit mall-uri, clădiri de birouri și ansambluri rezidentiale în locurile unde a existat producție strategică de mâncare, medicamente, chimie, siderurgie, bunuri de larg consum, apărare. Am fost „anesteziați”, spunându-ni-se că erau comuniste, ineficiente, energofage, prost administrate.
Apar la televizor politicienii care le-au închis dând vina pe altcineva sau altceva pentru că s-au prăbușit. Apar la televizor specialiști care ne spun că s-au construit altele, după care spun că avem un deficit enorm de balanță comercială, adică importăm mult peste 30 de miliarde de Euro față de ceea ce exportăm – așadar cele noi construite nu acoperă golul lăsat de cele făcute praf.
Închizand fabricile am trimis În bejenie 5 milioane de români, deja din 3 generații. Mult, mult mai grav, am nimicit un eșafodaj de școli profesionale, licee tehnologice și facultăți de profil care creșteau generații de specialiști.
Industriașii care au mai rămas în România, indiferent de capital, sunt prea narcisiști ca să se regrupeze și să lucreze împreună cu autoritățile pentru a corecta situatța extrem de gravă din prezent. Am ajuns la momentul în care Guvernul aproape bagă bani cu forța în desaga industriei de prelucrare, însa sunt foarte puțini cei care îi vor absorbi, pentru că nu prea mai avem industrie de prelucrare.
Așadar, într-un mod foarte periculos și cu bună știință am renunțat la suveranitate economică.
Și acum dăm vina pe Austria pentru problemele noastre. Dacă aveam o industrie puternică, Austria n-ar fi avut curajul și puterea să se opună intrării noastre în Spațiul Schengen.
România are nevoie să se industrializeze, dacă vrem să nu mai fim tratați drept țară second-hand. Cu riscul să fiu etichetat drept un „moș comunist”, iata 33 de fabrici la întâmplare, din cele 7.000 închise, total sau parțial.
1. Republica București.
2. Timpuri Noi București.
3. Balanța Sibiu.
4. Independența Sibiu.
5. Filatura de mătase naturală Lugoj.
6. Fabrica de Covoare Cisnădie.
7. Institutul Cantacuzino București.
8. Intreprinderea de Scule și Elemente Hidraulice Vrancea.
9. Tractorul Brașov.
10. Hidromecanica Brașov.
11. Colorom Codlea.
12. Mecanica Vaslui.
13 Combinatul de fire și fibre Savinești.
14. Fabrica de Rulmenți Slatina.
15. Intreprinderea de Utilaj Alimentar Slatina.
16. Celrom Drobeta Turnu Severin.
17. UTA Arad.
18. Tricolorul Arad.
19. Fabrica de Cărămida Țăndărei.
20. Electroputere Craiova.
21. Samobil Satu Mare.
22. IPO Tulcea.
23. Fortus Iași.
24. Combinatul Chimic Târnăveni.
25. Întreprinderea Mecanică Roman.
26. Solventul Timișoara.
27. Combinatul Siderurgic Timișoara.
28. ICIL Constanța.
29. Iris Cluj-Napoca.
30. Fabrica de zahăr Luduș
31. Fabrica de sârmă Câmpia Turzii.
32. UCTA Bistrița
33. Și, ultima pe lista asta, Clujana Cluj-Napoca.
Opinie Dragoș Damian - ZF.