Dragoș Damian, Terapia Cluj: Domnule Primar Emil Boc, cei care „fură” angajați sunt companii fără scrupule cărora nu le pasă de educarea și dezvoltarea tinerei generații și cu atât mai puțin de viitorul României

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Domnule Primar Emil Boc, cei care „fură” angajați sunt companii fără scrupule cărora nu le pasă de educarea și dezvoltarea tinerei generații și cu atât mai puțin de viitorul României

Primarul Emil Boc a vorbit astăzi despre problema „furtului” de angajați, care a devenit o practică curentă, de masă, atât în domeniul public, cât și în cel privat.

La modul general nu am o problemă cu „furtul” de angajați, chiar dacă la mine în companie este o practică interzisă, nu „furăm” angajați. Pregătim 84 de copii la Colegiul Ana Aslan și am planificat 90 de burse în consortiul de învățământ dual proaspat înființat la Cluj-Napoca.

Și, bineînteles, piața forței de muncă trebuie să fie liberă, nici mie nu mi-ar plăcea să fiu oprit să plec dacă am o ofertă mai bună.

Însă, în contextul deficitului de forță de muncă, problema „furtului de angajați”, mai ales a „furtului” de angajați in corpore”, este mai gravă, mai profundă și denotă, de fapt, o lipsă de interes pentru dezvoltarea României de către companiile care o practică.

Exista un evantai de modalități de a pregati angajați, intern-ship-uri, burse, stagii plătite, învățământ dual preunivesitar și, mai nou, consorțiile de învățământ dual. Guvernul dă și multe facilități fiscale tocmai pentru ca agenții economici să poată pregăti profesiile de care au nevoie.

Companiile care „fură” angajați nu dau doi bani pe aceste formule de instruire și calificare care, cred ele, costă prea mulți bani și dureaza. Preferă să „fure” angajații gata pregătiți de alții, putând să le dea salarii mai mari, pentru că nu au costuri de instrucție.

Am dat exemplu consorțiului de învățămant dual, înființat la Cluj-Napoca, prin parteneriat între autorități, mediul academic și agenții economici, în care doar 9 companii din cele 77 de mii înregistrate în oras au pus umărul. Celalalte, de ce să se obosească sau se cheltuiască bani? Așteaptă ca acest consorțiu să pregătească personal înalt calificat ca apoi, să-l „fure”.

În condițiile în care România finanțează așa multe forme de învățământ pentru a pregăti tinerii în meseriile viitorului și în cele din urmă pentru a-i ține în țară, companiile care nu investesc în educație, preferând să „fure” angajați gata pregătiți, chiar dacă nu se fac vinovate de încalcarea niciunei legi, aduc un afront moral la efortul de reclădire a învățământului și economiei țării.

Domnule Primar Emil Boc, sunt companii care primesc ajutor de stat pe HG 807 si 959, ajutor de salarii pe HG 332, și multe alte facilități de la alte institutii și autorități dar care nu investesc un leu în instruirea angajaților, preferând să îi „fure”. Cum poate crește economia României dacă deschiderea unei afaceri înseamna închiderea alteia, din cauza „furtului” de angajați?

Pregătirea resursei umane trebuie să fie un efort al întregii societati, nu numai al unora.

Comenteaza