Dragoș Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu și o mână de politicieni iubesc fabricile de medicamente din România. Toți restul, marea majoritate, le urăsc

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Marcel Ciolacu și o mână de politicieni iubesc fabricile de medicamente din România. Toți restul, marea majoritate, le urăsc

De patru domenii strategice trebuiau să aibă grijă politicienii ca de ochii din cap: mâncare, medicamente, energie și apărare (apropo, războiul e lângă noi de doi ani, dar UE nu a trecut la economia de război, dar asta este altă temă de discuție).

Politicienii nu au avut grijă de niciun domeniu strategic, nu s-au asigurat că o bună parte a acestora trebuie fabricate în România și că pentru asta trebuie atrase investiții țintite. Aceste domenii strategice au pierdut din competitivitate, iar o mare parte din deficitul de balanță comercială vine din aceste sectoare economice, adică importăm produse esențiale pentru români, în loc să le fabricăm aici. 10% din deficitul de balanță comercială vine de la medicamente, până în urmă cu doi ani nu au existat nici un fel de politici publice care să încurajeze producția în țară de medicamente.

Toți responsabilii din instituțiile abilitate mergeau buluc la cocktailuri-le importatorilor, dar nici unul nu a vizitat fabricile din țară. „Noroc” cu pandemia, s-au mai deșteptat legiuitorii, și noroc cu Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila care încă de acum doi ani au luat la pas câteva fabrici de medicamente din țară, au înțeles ceea ce este de făcut și au început să creeze politicile publice necesare, deși li s-a pus frână din toate direcțiile.

Coincidență sau nu cu campania electorală, Marcel Boloș a dat recent o schemă de ajutor de stat care încurajează investițiile în industria farmaceutică, iar Marcel Ciolacu vorbește de planuri mari cu Antibiotice Iași, care este una dintre cele șase fabrici construite înainte de 1989 - cinci dintre care au rezistat la tentația de a deveni mall-uri, clădiri de birouri și cartiere de locuințe, au continuat să producă și să devină jucători regionali – păcat de Institutul Cantacuzino, dar poate își va reveni într-o zi.

Pentru că planurile mari privind Antibiotice Iași și (sperăm) pentru celelalte fabrici de medicamente din țară, indiferent de capital, să devină realitate, este nevoie în primul rând ca responsabilii din Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și consultanții pe probleme de sănătate de la cele trei palate - Victoria, Cotroceni și Parlament - să înțeleagă și respecte rolul medicamentelor generice și fabricilor de medicamente din România. În acest moment, toți aceștia le urăsc și pun toate piedicile necesare pentru le perturba dezvoltarea.

Opinie de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, publicată în stiripesurse.ro

Comenteaza