Dragoş Damian, Terapia Cluj: O economie perplexă. Cu aşa rezultate în 2024, vom fi cu toţii perplecşi când ne vom uita în 2025 la fluturaşul de salariu, care va fi, probabil, la jumătate faţă de ce este acum

Dragoş Damian, Terapia Cluj: O economie perplexă. Cu aşa rezultate în 2024, vom fi cu toţii perplecşi când ne vom uita în 2025 la fluturaşul de salariu, care va fi, probabil, la jumătate faţă de ce este acum

Nu este nici o surpriză - economiştii sunt perplecşi la rezultatele din T2 şi S1.

Ei sunt perplecşi tot timpul din 2019 încoace, şi când rezultatele sunt sub aşteptări, şi când rezultatele sunt peste aşteptări. Poţi fi doar perplex când stai în birouri de clasa A, te duci în conferinţă în hoteluri de 5 stele şi vorbeşti la televizor despre cifre şi date citite după o căutare pe Google şi nu ai nicio înţelegere legată de pulsul de zi cu zi al industriei.

În prima linie a industriei suntem mai puţin perplecşi, asta de mai bine de 5 ani. Nu putem onora comenzile din lipsă de personal, livrările de materii prime şi materiale sunt întârziate din cauza distorsiunilor pe lanţurile de aprovizionare, iar obţinerea celei mai mici aprobări, de orice natură, de la orice autoritate, se face cu foarte mult efort, timp şi bani. Ce merg bine în schimb sunt controalele, toţi vin să ne controleze şi au ţintă să ne amendeze.

În timpul ăsta, economia subterană şi criminalitatea fiscală sunt la ele acasă, oriunde te duci vezi cu ochiul liber evaziune fiscală şi muncă la negru, cei care fac criminalitate fiscală nici măcar nu se chinuie s-o ascundă, pe ei nu-i controlează nimeni.

Aşadar, din prima linie a industriei, nicio perplexitate pentru executivii care muncesc acolo – având în vedere cele de mai sus, nu este de mirare că nu stăm bine cu cifrele din industrie şi că avem o creştere ridicolă a economiei, de 0,1% (nici nu ştiu cum poţi să calculezi aşa ceva…). Ba da, totuşi, avem o perplexitate, aceea că de-abia acum toţi înţelepţii care ne conduc s-au prins la unison că avem un deficit de resursă umană. Din prima linie a industriei şi chiar din rândul consultanţilor, se vorbeşte despre asta din 2018-2019, dar nimeni nu a luat nicio măsură. Vor mai fi încă 3-4 ani de perplexitate în ceea ce priveşte măsurile care trebuie luate în demografie şi resursa umană, dacă vor fi luate măsuri.

Până când autorităţile nu vor avea drept parteneri de dialog oameni de afaceri din industrie care să le dea cu adevărat informaţii din „tranşeele“ economiei, în baza cărora să se facă planuri serioase pentru refacerea industriei, o să stăm trimestrial perplecşi la rezultatele economiei. Evident că vom da vina pe război, pe crize, pe modificările climaterice, pe obezitate sau pe cine ştie ce suspect de serviciu.

Cu aşa rezultate în 2024, vom fi cu toţii perplecşi când ne vom uita în 2025 la fluturaşul de salariu, care va fi, probabil, la jumătate faţă de ce este acum.

Comenteaza