Dragoş Damian, Terapia Cluj: Protestul medicilor de familie: unde este mediul de afaceri care beneficiază de serviciile lor (...) De ce tac toți?

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Protestul medicilor de familie: unde este mediul de afaceri care beneficiază de serviciile lor (...) De ce tac toți?

Nu am văzut pe nimeni din rândul asociațiilor profesionale care au interes la medicii de familie pentru a le vinde bunuri sau servicii să iasă public și să susțină protestul acestora în condițiile în care se propune scăderea veniturilor pentru 2024.

Toți se bulucesc și se gudură pe lângă medicii de familie când e vorba să le mai promoveze sau vândă niște medicamente, niște materiale sanitare, niște echipamente medicale, niște mobilier medical, sau orice altceva. Dar când medicii de familie ies în stradă ca să-și apere drepturile, nimeni nu-i susține.

Probabil nu se înțelege foarte bine rolul medicinei de familie, s-o spunem foarte clar: este ultima și cea mai importantă linie de aparare înaintea prăbusirii sistemului sanitar, care funcționează tot mai greu atât din cauza lipsei de finanțare cât și din cauza managementului care lasă de dorit. Degeaba s-au dublat cheltuielile cu sănatatea în ultimii cinci ani și degeaba vor mai crește investitiile în sănătate dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară. Degeaba vom avea miliarde de euro din PNRR sau din alte surse de finanțare pentru medicina secundară și tertiara dacă linia de apărare formată din medicina de familie este lăsată să moară.

A făcut cineva un calcul cât câștigă pe o consultație un medic de familie, chiar și dacă deconteaza mai multe servicii, și cât se câștigă pe o consultație în privat? A fost cineva să stea cu un medic de familie o zi întreagă, să privească prin ochii acestuia pacienții care vin la consultații și problemele cu care se prezintă? A spus cineva că peste 30% din medicii de familie sunt în pragul pensionării și că tot sistemul sanitar esta la risc pentru că nu vine nimeni din urmă să-i înlocuiască, toate posturile scoase la rezidențiat de medicină de familie sunt refuzate pentru că se stie ca este o specialitate extrem de solicitantă? A recunoscut cineva că într-o țară ca a noastră care nu are strategii serioase de prevenție tot medicilor de familie le revine această responsabilitate?

Așa cum în vara lui 2023 aproape nimeni din mediile de afaceri nu a susținut protestele profesorilor care au iesit în stradă, nici anul ăsta nimeni nu susține protestul medicilor de familie. Însă, atunci când e vorba de criticat profesorii și medicii sau sistemul de învățământ și sistemul sanitar, toți își dau cu părerea.

Cunosc foarte mulți medici de familie, știu cum lucrează, înteleg în mare parte problemele cu care se confruntă și le susțin protestul. Sper ca toate asociațiile profesionale din România, fie că promovează sau vând medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, mobilier medical, sau orice altceva, să fie solidari cu protestul medicilor de familie și să le sprijine revendicarile, fie și numai cu un mesaj de încurajare și speranță.

Opinie publicată în ZF.

Comenteaza