Dragoș Damian, Terapia: „În ultimii 20 de ani, în România în locul a 7 fabrici închise, s-a construit doar una. Să ne mai gândim la asta”

Dragoș Damian, Terapia: „În ultimii 20 de ani, în România în locul a 7 fabrici închise, s-a construit doar una. Să ne mai gândim la asta”

Un comentariu la cald. Precum fabrica de bomboane din Cluj-Napoca s-au închis în ultimii ani 20 de ani foarte multe fabrici în oraș. Unele erau vârfuri ale ramurilor industriale respective, lideri nu numai în România ci chiar și în restul blocului estic, exportau în zeci de țări de pe toate continentele și munceau în ele peste 100 de mii de clujeni.

Toate orașele mari din România au făcut la fel, au închis fabrici. Ni s-a spus că erau energofage, ineficiente, necompetitive, incomode prin localizarea în mijlocul orașului. Alte țări din blocul estic nu și-au închis fabrici, iar multe dintre fabricile din centrele unor orașe importante din Polonia, Cehia, Slovenia, Ungaria, sunt acum multinaționale cu operațiuni de sute de milioane de Euro care exportă inclusiv în Romania, ocupând locul gol lăsat inclusiv de fabricile din Cluj-Napoca. Și în mare masură locul gol lăsat este ocupat de bunuri care vin din Asia.


În locul fabricilor din orașe s-au construit ansambluri rezidențiale, clădiri de birouri, magazine. Istoria nu se mai poate rescrie, însa viitorul post pandemic – învatamantul școlar și universitar online, comerțul online, munca de acasă de oriunde din lume a specialităților digitale, telemedicina, migrarea către rural în fuga de aglomerație, exodul populațional est-vest etc. - ne va demonstra dacă istoria a fost bine scrisă.

Romania produce tot mai puțin, iar țările fără un segment puternic de industrie de manufactură, așadar importatoare, nu au multă sustenabilitate și ajung să stea cu mana întinsă la alții.

În ultimii 20 de ani în Romania în locul a 7 fabrici închise s-a construit doar una. Sa ne mai gandim la asta.

Comenteaza